Produkcia vozidiel aj v r. 2016 prekročila miliónovú hodnotu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
ZAP SR
Foto: ZAP SR

Výsledky automobilového priemyslu dlhodobo potvrdzujú kľúčovú pozíciu sektora v slovenskom hospodárstve. „Úspešný automobilový priemysel znamená konkurencieschopné a prosperujúce Slovensko,“ skonštatoval Juraj Sinay, prezident ZAP SR a dodáva: „Stojíme pred významnými výzvami svetových technologických trendov spojených s digitalizáciou podnikov a priemyslom 4.0, ale hlavne pred naliehavou potrebou čeliť týmto výzvam spolu s kvalifikovanými zamestnancami a kvalitnou vývojovou a výskumnou základňou. Len tak dokážeme dlhodobo udržať konkurencieschopnosť našich výrobných podnikov.“

Uplynulý rok bol podľa ZAP SR pre automobilový priemysel úspešný z pohľadu prípravy strategických dokumentov pre jeho rozvoj v nasledujúcom období, na ktorej sa ZAP SR aktívne spolupodieľal. „Súčasne sa nám podarilo zintenzívniť dialóg s partnermi v problematike reformy školského systému v oblasti duálneho vzdelávania a transformácii technického vysokého školstva. Tieto otázky komunikujeme a popularizujeme pred širokou verejnosťou aj projektami SPICE a Automobilová junior akadémia. Významnú časť aktivít sme venovali aj subdodávateľským programom, či otázkam odpadovej a recyklačnej politiky,“ informuje J. Sinay.

ZAP SR
Foto: ZAP SR

V roku 2017 sa bude ZAP SR, okrem iných úloh, iniciovať diskusie a podporovať otázky spracovania analýzy dopadov digitalizácie priemyslu na zamestnanosť, spracovania štúdie potrieb rozvoja aplikovaného výskumu a vývoja, budovania výskumno-vývojových pracovísk aj u dodávateľov pre finálnych výrobcov automobilov a rozvíjania spolupráce medzi rôznymi odvetviami ekonomiky.

„Sme si vedomí sily a vplyvu automobilového priemyslu na slovenské hospodárstvo a ekonomiku. Práve preto sa zodpovedne staviame k otázkam jeho rozvoja a udržateľnosti. Zásadnou však ostáva otázka dostatočného počtu kvalifikovaných zamestnancov,“ hovorí J. Sinay. V roku 2015 bolo v automobilovom priemysle zamestnaných 129 000 zamestnancov, čo v medziročnom v porovnaní s rokom 2014 predstavuje nárast o 4,2%. Celkovo je na automobilový priemysel viazaných viac ako 250 000 pracovných miest. V priebehu roku 2015 pribudlo ďalších 300 nových zamestnancov vo výskumných a vývojových pozíciách u dodávateľov.

Rekordné hodnoty dosiahli v roku 2016 registrácie nových osobných áut. V kumulatívnom porovnaní registrácie za rok 2016 dosiahli 88 163 osobných vozidiel, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 13,09% (77 971 vozidiel). Registrácie nových osobných vozidiel tak za rok 2015 predstavujú najvyššie počty v celej histórií sledovania od roku 1993.

Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky (ZAP SR) vznikol dňa 22. 6. 1993 v Bánovciach nad Bebravou. Je to dobrovoľné združenie právnických osôb (spoločností, podnikov, výrobných družstiev a ďalších právnych subjektov). Je členom európskej asociácie výrobcov automobilov ACEA. Momentálne zastupuje záujmy 187 právnych subjektov, ktoré pôsobia v oblastiach: výskum, vývoj, výroba a predaj automobilov, motocyklov alebo ich súčastí, dovoz motorových vozidiel, projekcia a výroba náradia pre automobilový priemysel a príprava odborníkov v rámci odvetvia automotive. Automobilový priemysel je ťahúňom nášho hospodárstva, generuje 12 percent hrubej produkcie Slovenska, svojimi aktivitami ovplyvňuje priamo aj nepriamo viac ako 250.000 pracovných miest a podieľa sa 26 percentami na celkovom exporte SR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia