Poštová banka začína so strategickou podporou folklóru

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lúčnica
Lúčnica Foto: P.Brenkus

Bratislava, 20. január 2017: Spája všetky generácie – od najstarších pamätníkov, cez strednú generáciu až po moderne uvažujúcu mládež. Tradičnú ľudovú kultúru, umenie a folklór milujú mnohí Slováci, pretože reprezentujú korene, z ktorých vzišli, a ktoré ich definujú. Preto je spojenie moderného s tradičným absolútne prirodzené. Týmto sa riadi aj Poštová banka, ktorá odštartovala cestu k modernizácii, novej klientele, mladšej generácii. Nezabúda však pritom na tradície a posolstvá minulosti. Do súčasného sveta technológií chce priniesť prvky slovenskosti, na ktorých vyrastali naši predkovia a priblížiť ich dnešnej generácii. Aj preto spojila Poštová banka sily s folklórom a bude ho strategicky podporovať. Podporu zachovania kultúrneho dedičstva začína v januári partnerstvom so súborom Lúčnica, reláciou Zem spieva a spoluprácou s akademickým etnologickým pracoviskom. A to je len začiatok.

Práve súbor Lúčnica dlhé roky motivuje mladé generácie aby sa venovali folklóru, uchováva tradície a predáva ich ďalej v modernejšej umeleckej forme. Spája umelecké a generačné tradície minulosti s búrlivou, ale zároveň jedinečnou nádhernou prítomnosťou už 65 rokov. Zaslúžil sa o to najmä umelecký vedúci a choreograf súboru, prof. Štefan Nosáľ, ktorý práve dnes oslavuje svoje úctyhodné 90-te životné jubileum. „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo spojiť sily práve s Lúčnicou, a ako jej generálny partner budeme spolupracovať na popularizácii folklóru na Slovensku. Dnešok je tak symbolickým štartom našej podpory ľudových tradícií, ktoré chceme priblížiť súčasným generáciám. Je to spolupráca na dlhý čas a súčasne náš záväzok, že podpora súboru Lúčnica je len začiatkom v tejto oblasti,“ približuje Andrej Zaťko, generálny riaditeľ Poštovej banky. Poštová banka sa ďalej rozhodla zriadiť grantový program pre regionálne súbory, ktorého odborným garantom bude Katedra etnológie a folkloristiky Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, s ktorou banka tiež spolupracuje.

Folklór je pre mladých lákadlom a neboja sa s ním experimentovať. Jeho prvky nájdeme v populárnej hudbe, ale aj v súčasnej móde. Vzniká množstvo lokálnych folklórnych festivalov, ktoré sú platformou pre získavanie mladých priaznivcov. Ľudia, ktorým záleží na vlastnom kultúrnom dedičstve, majú podľa Jany Ambrózovej z Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF rozličné motivácie, prečo uchovávajú tradičné hodnoty. „Mám dojem, že folklór, tradičná ľudová kultúra, či reprezentácie vidieckeho spôsobu života dnes predstavujú pre mnohých nesmierne dôležitú hodnotu. Je pre nich výdatným zdrojom posilňovania zdravej formy lokálpatriotizmu a kultúrnej identity,“ hovorí J. Ambrózová.

Znovu-oživenie kultúrneho dedičstva je symbolickým míľnikom nových aktivít Poštovej banky. Tá začiatkom januára predstavila svoju novú tvár spolu s ďalšími novinkami a zmenami, ktoré ju v blízkej budúcnosti čakajú.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Štefan Nosáľ
Firmy a inštitúcie Poštová banka