BSK: Natálka po prvý raz aj pred dospelákmi

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: BSK

„Ja by som každému doprial takúto debatu s mladými, aby si to zažil na vlastnej koži. Možnože to je také vytriezvenie, možno sa to nie dobre počúva, možno nie dobrý pocit z toho zostane, keď človek odíde, ale je to dotyk s realitou. To čo bolo na tom veľmi zaujímavé, aspoň pre mňa, taký pozitívny záver, ktorý súvisí s tou hrou, ktorú sme videli, že v tej hre ste videli ľudí, ktorí sa obávajú Rómov, videli ste rómsku rodinu, ktorá sa obáva extrémistov a vo väčšine prípadov aj ľudia v hľadisku hovoria o vlastnom strachu. To bol spoločný menovateľ, ktorý mali vlastne všetky tri strany, vždy tam bol prítomný nejaký strach z niečoho,“ vyjadril sa po predstavení predseda bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci so Slovenským národným divadlom a OZ Living Memory včera uviedli miniinscenáciu o Natálke v Modrom salóne SND. Aj po tomto predstavení, rovnako ako pri odohraní na školách, mali diváci možnosť diskusie s tvorcami o hre.

„Je to modelová inscenácia, ktorá vznikla na základe, bohužiaľ, skutočných životných udalostí. A to, že sa o tom diskutuje tak tým chceme máličko sa pričiniť o to, aby sa tým mladým ľuďom nejak formoval ich názor istým iným smerom ako je neonacizmu alebo extrémizmus,“ predstavil hru generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Na včerajšom predstavení sedeli v hľadisku aj riaditeľ Činohry SND Roman Polák, ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská či poslankyňa NR SR Viera Dubačová. V Slovenskom národnom divadle tvorcovia pripravili aj ďalšie termíny tohto predstavenia a to v utorok 7. marca o 19:30 a v rovnakom čase aj v piatok 10. marca.

„Hrali sme v Púchove, v Hlohovci a chystáme sa do Bátoviec a, ak sa podarí, tak do Rimavskej Soboty a Fiľakova, ak hovoríme o tých vzdialenejších mimo Bratislavských miestach, tak toto sú už konkrétne. Ja mám z toho veľmi pozitívny pocit, aj keď sa asi očakával nejaký stret s druhou stranou, ale vlastne došlo podľa mňa k tomu správnemu porozumeniu sa. My tu musíme začať riešiť nejaký generálny problém a že to je na nás dospelých ľuďoch, ktorí by sa mali k tomu nejakým spôsobom postaviť, takže sa veľmi teším, že to bolo zmysluplné,“ uzavrela dramaturgička Miriam Kičiňová.

Projekt Natálka pokračuje aj vo svojich predstaveniach aj na stredných školách. V pondelok 6. marca na SPŠ Strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave a v pondelok 13. marca na SOŠ na Ivanskej ceste v Bratislave. V prípade záujmu o túto miniinscenáciu sa môžu školy hlásiť na adrese kristina.letenayova@snd.sk.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Lucia ŽitňanskáMarián ChudovskýPavol FrešoRoman PolákViera Dubačová
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)