ÚVN v Ružomberku má novú najmodernejšiu chirurgiu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Riaditeľ ÚVN I. Čombor predstavuje premiérovi R. Ficovi a ministrom zdravotníctva a obrany najmodernejší počítačový tomograf. Foto: Michal Beňadik

RUŽOMBEROK 28. mája (WBN/PR) – Multifunkčnú prístavbu pavilónu akútnej medicíny za takmer 32 milónov eur odovzdali do prevádzky v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP – Fakultnej nemocnici v Ružomberku. Stavbu financovalo Ministerstvo obrany SR. Dosiaľ chýbajúci komplexný urgentný príjem posúva medicínske služby ÚVN na kvalitatívne zásadne vyššiu úroveň. Prístavba obsahuje aj heliport s priamym napojením na urgentný príjem, 5 nových chirurgických sál, priestory oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny, centrálne JIS-ky i s lôžkami a centrálnu sterilizáciu. Sústreďuje na jednom mieste aj nové technické zariadenia, napríklad 128-vrstvový počítačový tomograf, takže vzniká moderné, koncepčne ucelené pracovisko, ktoré zlepší nadväznosť rôznych vyšetrení i komfort pacienta v akútnom vážnom stave a skráti aj čas poskytnutia služieb, ktoré mu môžu zachrániť život alebo zdravie.

Nový pavilón slávnostne otvoril premiér Robert Fico za účasti ministrov financií, obrany a zdravotníctva J. Počiatka, J. Bašku a R. Rašiho. Riaditeľ ÚVN gen. MUDr. Igor Čombor, PhD. pri tejto príležitosti povedal: „Pre nemocnicu to znamená veľký prínos, pretože bola stavaná po prvej svetovej vojne, je zariadením pavilónového typu a chirurgia je tu veľmi rozvinutá – takže aby nemocnica spĺňala nároky modernej doby, musí mať takýto moderný centrálny príjem. Pre pacientov to prináša komplexnú odbornú pomoc na jednom mieste. Prvých pacientov prijmeme asi o dva mesiace po dokončení montáže niektorých zariadení a ukončení skúšobnej prevádzky.“ Po medicínskej i technologickej stránke ide – ako povedal R. Fico – o pracovisko na najvyššej európskej úrovni. Ide o veľký posun nielen pre zdravotníctvo a obyvateľov regiónu, ale i celé slovenské zdravotníctvo a aj pre pocit istoty pre mimoriadne situácie. Po nedávnom odovzdaní protónového terapeutického centra do fyzikálnej prevádzky ide o ďalší krok v modernizácii ÚVN, ktorá zlepšuje podmienky nielen pre medicínske služby, ale aj pre ďalšie vzdelávanie vojenského zdravotníckeho personálu.

Kľúčovým dodávateľom diagnostických prístrojov bola spoločnosť Siemens. „Pre Ústrednú vojenskú nemocnicu sme dodali dva diagnostické prístroje, ktoré predstavujú svetovú špičku a na Slovensku nimi nedisponuje žiadne iné zdravotnícke zariadenie,“ povedal Vladimír Šolík, riaditeľ divízie Healthcare Imaging and IT spoločnosti Siemens. Prvým prístrojom je špičkový digitálny rádiografický systém Ysio. Druhým je počítačový tomograf SOMATOM Definition AS.

Podľa riaditeľa ÚVN I. Čombora sa proces modernizácie ÚVN nekončí prístavbou chirurgického pavilónu. ÚVN podala projekt na výstavbu onkologického centra za približne 20 milónov eur, ktoré by spolu s pracoviskami kliniky nukleárnej medicíny a nedávno otvoreného centra protónovej terapie vytvorilo v strednej Európe jedinečný diagnosticko-liečebný komplex.

Michal Beňadik

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor ČomborRobert Fico