Kanadská vláda sprísňuje sankcie voči Rusku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kanada
Foto: SITA/AP

OTTAWA 6. augusta (WEBNOVINY) – Kanada v stredu nasledovala príklad USA či EÚ a rozšírila sankcie voči ruským jednotlivcom a subjektom vrátane tamojšej druhej najväčšej banky z hľadiska majetku.

Sankcie na banku VTB ako aj na menšiu Banku Moskvy a špecializovaný peňažný ústav Rosselchozbank uvalil ešte minulú stredu aj Washington, čo malo byť postihom za prístup Moskvy ku kríze na Ukrajine.

Ďalším terčom kanadských opatrení je Ruská národná komerčná banka, ktorej EÚ minulý týždeň zmrazila majetok. Na kanadskom zozname so 41 položkami však figurujú aj ukrajinskí jednotlivci, skupiny a ekonomické subjekty.

Zodpovednosť za situáciu na východe Ukrajiny, kde pokračuje povstanie proruských separatistov, Ottawa pripisuje ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, doterajšie sankcie sa však netýkajú dvoch z jeho významných spojencov, ktorí majú obchodné záujmy v Kanade.

Najnovšie opatrenia Kanaďania zavádzajú „v úzkej koordinácii s partnermi v USA a Európe“ a podľa premiéra Stephena Harpera sú taktiež pripravení „podniknúť ďalšie kroky, ak bude vojenská agresia Putinovho režimu pokračovať“. Harper už dávnejšie označil konanie Rusov za najvýznamnejšiu hrozbu pre mier a stabilitu vo svete od skončenia druhej svetovej vojny.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať