Dobroslav Trnka radil zastaviť vyšetrovanie Gorily

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Trnka
Generálny prokurátor Dobroslav Trnka Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka v minulosti priamo naliehal na zastavenie vyšetrovania kauzy Gorila, tvrdí v dnešnom vydaní denník Sme.

Trnka tak podľa denníka konal v čase, keď v parlamente vrcholil zápas o nového šéfa prokuratúry medzi ním a Jozefom Čentéšom. Pokynom z 12. apríla 2011, ktorý má denník Sme k dispozícii, Trnka vojenskej prokuratúre radil, aby kauzu zastavila.

„Bez toho, aby som vás chcel navádzať, akým spôsobom má byť v predmetnej veci rozhodnuté, tak vás len upriamujem, aby ste si naštudovali ustanovenia Trestného poriadku, ktoré pojednávajú o zastavení trestného stíhania,“ cituje Sme.

Vojenská prokuratúra dozorovala v kauze Gorila vyšetrovanie podozrení proti príslušníkom SIS, ktorí údajne so spisom obchodovali. Trnka mienil, že vyšetrovanie je nezákonné. V minulosti totiž už špeciálna prokuratúra podozrenia z Gorily preverovala v rámci kauzy kupovania poslancov.

„Vyšetrujeme nedokázateľnú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru a som zvedavý, ktorý prokurátor sa pod to podpíše,“ napísal podľa Sme Trnka. Podľa novín argumentoval aj tým, že ide o „fiktívne prepisy niečoho, čo buď neexistuje, alebo bolo vytvorené s cieľom možného vydierania osôb, ktoré sú v týchto prepisoch uvedené“.

Denník Sme pripomína, že podobne ako Trnka na Gorilu reagovali po jej zverejnení právnici spoločníka finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka, ktorý sa v Gorile spomína. Trnka odmietol pre Sme svoj pokyn komentovať. Vyjadrovať sa nechce ani prokurátorka, ktorá vtedy mala vyšetrovanie na starosti. Povedala len, že nadriadení jej dali inštrukciu mlčať.

Z pokynu podľa Sme vyplýva, že Trnka sa o vyšetrovaní dozvedel len náhodou z článku Toma Nicholsona v .týždni. V utorok však Trnka pre Sme potvrdil, že v rovnakom čase bol na prokuratúru doručený podnet na preskúmanie vyšetrovania podpísaný bývalým príslušníkom SIS Petrom H., ktorý má byť autorom spisu Gorila. Peter H. neskôr poprel, že by podnet dával. Vojenská prokuratúra stíhanie v kauze Gorila zastavila v auguste 2011.

Prokuratúra zverejnila Trnkov list

Trnka
Foto: Ilustračné foto SITA/Tomáš Benedikovič

Generálna prokuratúra zverejnila na svojom webe celý list námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, o ktorom dnes informoval denník Sme.

V úvode listu konštatuje, že v prípade vtedy riešenom vojenskou prokuratúrou sa začalo 9. novembra 2010 trestné stíhanie vo veci prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Podstatou veci bolo, že bližšie nestotožnení pracovníci SIS získali z odpočúvania Gorila podozrenia o ohrození alebo poškodení hospodárskych záujmov SR, no neposkytli ich policajnému zboru ani prokuratúre, pritom ich údajne poskytli neoprávneným osobám.

Okrem toho boli o týchto skutočnostiach mailom informovaní aj riaditeľ Sekcie vnútorného spravodajstva SIS a riaditeľ SIS, ktorí ich údajne tiež neposkytli orgánom činným v trestnom konaní. Trnka však upozornil, že vec riešil na základe identických informácií aj Úrad boja proti korupcii a dozoroval ju Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR.

V tejto veci išlo o podozrenie zo spáchania trestného činu úplatku a inej nenáležitej výhody ako aj podplácania. Toto trestné stíhanie bolo zastavené 25. mája 2007 „keďže je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý sa trestné konanie viedlo“. Išlo o tzv. „kupovanie poslancov NR SR“ za druhej Dzurindovej vlády.

Trnka v liste konštatuje, že identickým spojivom obidvoch prípadov je odovzdanie písomných materiálov novinárom Tomom Nicholsonom, pričom malo ísť o prepisy Gorila. Podľa Trnku je možné na základe novinárových výsluchov urobiť záver, že bývalý SIS-kár Peter H. cez Nicholsona zabezpečil dodanie informácií do spisu.

Namestnik GP Pre VOP

Trnka písal aj o Nicholsonovi

Druhý protest proti Gorile
Foto: SITA/Diana Černáková

Peter H. totiž nebol zbavený mlčanlivosti riaditeľom tajnej služby. Verzia trestného oznámenia, ktorá bola pripravená na výsluch Nicholsona, podľa Trnku nepriamo nasvedčuje účelnosť postupu. Údajne to vyplýva z nesúladu výpovedí Nicholsona.

„Nemyslím si, že je možné začať trestné stíhanie na základe akýchkoľvek dôvodov, napríklad skutkovo vykonštruovaných, ktorými môžu byť pomsta bývalým kolegom na pracovisku, frustrácia novinára, respektíve nesplnenie predpokladanej vízie s realitou,“ napísal Trnka s tým, že trestné stíhanie musí mať jediný cieľ – v prípade podozrenia zistiť páchateľa trestného činu a postaviť ho pred súd.

Po preštudovaní spisu sa Trnka pýtal „čo vyšetrujeme a koho chceme pred súd postaviť pri zadovážení takých dôkazov, aby naša obžaloba obstála“. Podľa jeho tvrdenia sa nad tým ani netreba zamýšľať, lebo odpoveď vie hneď z vyšetrovacieho spisu.

„Vyšetrujeme nedokázanú a nepreukázateľnú, možno nejakú spravodajskú hru a som zvedavý, ktorý prokurátor sa pod to podpíše,“ napísal Trnka v liste vojenskej prokuratúre. Podľa neho o tzv. spise „Gorila“ a „Gorila I.“ píšu novinári ako na bežiacom páse, pričom všetci používajú fiktívne prepisy niečoho, čo buď neexistuje, alebo bolo vytvorené za účelom možného vydierania osôb, ktoré sú v týchto prepisoch uvedené.

V liste Trnka upozornil, že po prvotnom vyšetrovaní pod hlavičkou tzv. „kupovania poslancov“, keď sa trestné stíhanie zastavilo, čo podľa Trnku asi nevyhovuje osobám, ktoré proces iniciovali, sa prokuratúra pustila do veci z druhej strany. Pri tomto druhom riešení veci sa podľa neho postupovalo bez rešpektovania Trestného zákona a poriadku len preto, aby sa vytvárala atmosféra, v ktorej sa bude chodiť za ľuďmi a hovoriť im „veď toto na tebe robia“.

Podľa Lipšica je jasné, kto chcel objasnenie Gorily zastaviť

Lipšic
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

Z postoja námestníka generálneho prokurátora Dobroslava Trnku je celkom zrejmé, kto mal záujem vyšetrovať prípad a kto mal záujem ho zastaviť.

Minister vnútra Daniel Lipšic tak reagoval na informácie zverejnené v denníku Sme, podľa ktorého Trnka v minulosti priamo naliehal na zastavenie vyšetrovania kauzy Gorila.

„Polícia vyšetrovala razantne, až kým to nestopla vojenská a generálna prokuratúra,“ zdôraznil dnes Lipšic. Ak niektorí kolegovia majú pocit, že polícia to mohla vyšetrovať už po nástupe Lipšica do funkcie, tak Trnkov list je v tomto jednoznačný.

Polícia išla správnym smerom, inak ísť nemohla, ale prokuratúra to stopla, dodal. Pravicovým politikom, ktorí sa v súvislosti s kauzou Gorila pýtajú, kde bola polícia pred rokom a pol, odkázal, „že aj ja mám svoju mieru trpezlivosti“. Vyšetrovanie je razantné, čo môže podľa ministra vnútra niekomu prekážať. „Zatiaľ som bol zdržanlivý, ale to sa tiež môže zmeniť,“ zdôraznil Lipšic.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicDobroslav TrnkaPeter H.