Poslanci si mesiac pred voľbami zrušili imunitu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Parlament
Poslanci už nebudú mať priestupkovú imunitu. Foto: Archív: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 3. februára (WEBNOVINY) – Poslanci si v piatok po rokoch zrušili priestupkovú imunitu. Od prvého marca už nebudú môcť beztrestne parkovať na zakázaných miestach či prekračovať rýchlosť.

Za novelu zákona o priestupkoch hlasovalo všetkých 147 prítomných poslancov naprieč politickým spektrom.

Dôsledky za svoje priestupky budú musieť po novom niesť aj sudcovia a ústavní sudcovia.

Anna Vitteková zo Smeru-SD okrem toho presadila, aby o priestupkovú imunitu prišli okrem poslancov aj príslušníci bezpečnostných zložiek, vrátane polície, SIS či väzenskej a justičnej stráže, prokurátori aj prezident. Priestupková imunita zostala diplomatom, návrh Vittekovej na jej zrušenie plénum nepodporilo.

Strany i prezident si robia zásluhy

Bez názvu
Foto: NR SR

Politológ: Zvíťazil zdravý rozum

Zrušenie priestupkovej imunity je víťazstvom zdravého rozumu, myslí si politológ Ján Baránek. Zdôraznil, že strany predčasne končiacej koalície to mali v programovom vyhlásení vlády. „Ale je to víťazstvo zdravého rozumu, lebo my sme tu mali kategóriu nejakých instantných nadľudí, ktorí tým, že zložili poslanecký sľub, zrazu sa z nich stali majstri v šoférovaní a tak ďalej a tak ďalej,“ povedal pre agentúru SITA Baránek.

Nevie si predstaviť, že by poslanci hlasovali v čase demonštrácií vyvolaných kauzou Gorila inak. Podľa Baránka poslanci hlasovaním nadšení neboli, „vlastne ich tá spoločenská situácia donútila k tomu, aby si konečne priestupkovú imunitu zrušili,“ ale „určite tam boli niektorí, ktorí ozaj boli presvedčení o potrebe zrušenia priestupkovej imunity, ale boli v menšine.“

Prezident Ivan Gašparovič sa „už v minulosti vyjadril, že so zrušením priestupkovej imunity súhlasí. Nakoľko však ešte zákon z Národnej rady SR nebol doručený, k jeho obsahu sa hlava štátu vyjadrí až rozhodnutím v zákonnej 15 dňovej lehote“, uviedol pre agentúru SITA hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Za zrušenie priestupkovej imunity si robia zásluhy aj SDKÚ-DS, SaS a líder obyčajných ľudí Igor Matovič. Na tlačových besedách Ivan Štefanec z SDKÚ-DS podčiarkol, že návrh na zrušenie imunity pripravili členovia tejto strany, Matovič vyjadril presvedčenie, že hlasovanie bolo úspešné pre jeho aktivity.

Líder liberálov Richard Sulík napokon vyzdvihol, že jeho strana pre imunitu organizovala referendum, podmienila jej zrušením prijatie rozpočtu a ďalšie fungovanie vlády.

Štefanec od Matoviča očakáva ospravedlnenie za obvinenia, že koaličné strany so Smerom-SD chystajú trik, ktorý im poslúži ako zámienka na nehlasovanie o imunite. Matovič sa však ospravedlňovať nemieni.

„Keď upozorníte, že pozor, tam ide niekto kradnúť a potom neukradne, tak ja neviem, prečo by som sa mal ospravedlňovať nejakému zlodejovi,“ povedal. Je naďalej presvedčený, že poslanci chystali „kulehu“, ktorou by imunita zostala zachovaná. „Tým, že som na nich upriamil pozornosť reflektorov, tak si to netrúfli spraviť,“ tvrdí. Zo zrušenia priestupkovej imunity sa teší predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH), ktorý to považuje za víťazstvo rozumu.

Video: Štefanec žiada pre imunitu od Matoviča ospravedlnenie

Členovia KDH, SDKÚ-DS aj SaS považujú za ďalší prirodzený krok zrušenie trestnoprávnej imunity poslancov, aby si boli všetci občania skutočne rovní. Sulík ale podčiarkol, že práve trestnoprávna imunita robí z poslancov nadľudí, pretože pri trestnom čine je ich meno prepierané v médiách, ale pri priestupku sa o ňom zvyčajne nikto nedozvie.

„Ak sa teda nepreukážete neplatným poslaneckým preukazom,“ podotkol s úsmevom. Sulík sa nazdáva, že široká zhoda v snemovni na zrušení imunity je dostatočnou zárukou, že prezident Ivan Gašparovič novelu zákona o priestupkoch podpíše.

Video: Sulík považuje dnešok za veľký deň slovenského parlamentarizmu

Pre zrušenie imunity vybuchne ohňostroj

Občania Bratislavy sa pre zrušenie imunity môžu tešiť na ohňostroj. Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti pred 28. schôdzou avizovali, že ak sa podarí výsadu poslancom zrušiť, zaplatia ohňostroj nad hlavným mestom.

Zrušením priestupkovej imunity bývalá koalícia na poslednú chvíľu splnila jeden zo sľubov z programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej. Na schválenie v druhom čítaní novela čakala viac než pol roka, keďže v prvom čítaní ju snemovňa schválila ešte v máji 2011. Na to, aby zrušenie imunity nadobudlo účinnosť, je ešte potrebný podpis prezidenta Ivana Gašparoviča.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Anna VittekováIgor MatovičIvan GašparovičIvan ŠtefanecJán BaránekMarek TrubačPavol HrušovskýRichard Sulík