Svet má lepšie zásoby oleja i cukru, potraviny tak zlacneli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cukor
Dostatočné zásoby cukru tlačia nadol globálne ceny potravín. Foto: www.truththeory.com

RÍM 8. februára (WEBNOVINY) – Globálne ceny potravín sa v januári znížili vďaka zlacneniu cukru, rastlinných olejov a obilnín. Informovala o tom Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Dodala, že veľké zásoby by mali brzdiť ceny potravín aj v najbližších mesiacoch. Index cien potravín, ktorý FAO zostavuje na základe mesačných cenových zmien koša obilnín, olejnín, mliečnych produktov, mäsa a cukru v januári klesol na 203,4 bodu z decembrovej úrovne, ktorá bola podľa revidovaných údajov 206,2 bodu.

„Zdá sa, že obilniny, olej a cukor majú jednu spoločnú vec, a to zlepšenie situácie, pokiaľ ide o zásoby,“ povedal pre Reuters ekonóm FAO Abdolreza Abbassian. „Ceny sú stabilnejšie ako v uplynulých rokoch. Pokiaľ ide o zásoby, nečrtá sa nič, čo by naznačovalo, že situácia sa zmení,“ poznamenal.

V rámci indexu cien potravín, ktorý FAO zostavuje, sa zvýšili iba ceny mliečnych výrobkov. Za celý rok 2013 ceny potravín oproti predošlým dvom rokom klesli a sú výrazne nižšie v porovnaní so svojím vrcholom, na ktorý sa dostali v roku 2011.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať