Aktivisti nemajú právo na pomoc zo zahraničia, tvrdí Putin

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimír putin
Foto: SITA/AP

MOSKVA 12. decembra (WEBNOVINY) – Ruský prezident Vladimir Putin v stredu odsúdil svojich odporcov, ktorí dostávajú finančnú pomoc zo zahraničia, a nepriamo ich označil za zahraničných agentov.

Putin tieto slová povedal počas svojho výročného prejavu k členom Federálneho zhromaždenia v oboch komorách parlamentu. Urobil tak približne rok po tom, ako v ruských uliciach vypukli rozsiahle nepokoje proti priebehu a výsledkom parlamentných volieb.

„Priame, alebo nepriame zasahovanie do našich vnútorných politických procesov je neakceptovateľné,“ vyhlásil Putin. Ľudia, ktorí „pre svoje politické aktivity dostávajú peniaze zo zahraničia“ podľa neho „nemôžu byť politikmi v Ruskej federácii“.

„Zmena a modernizácia politického systému je prirodzený a nevyhnutný proces,“ uviedol v prejave, ktorý trval hodinu a pol.

Putin sa na čelo štátu vrátil v máji po štyroch rokoch strávených v kresle premiéra. Opoziční aktivisti tvrdia, že návrat sa mu podaril aj vďaka potláčaniu občianskeho sektora v Rusku. Putinova strana Jednotné Rusko presadila aj zákon, podľa ktorého sa musia aktivisti prijímajúci pomoc zo zahraničia registrovať ako „zahraniční agenti“.

Moskva tiež nedávno z krajiny vyhostila americkú mimovládnu organizáciu USAID s odôvodnením, že financuje ruské mimovládne skupiny a zasahuje do vnútorných záležitostí Ruska.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin