Al-Kájda má nového komplica, našla ho v Sýrii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Operácia Trvalá sloboda trvá 10 rokov
Afganci si v piatok pripomínajú 10. výročie invázie amerických vojsk do krajiny, ktorú v tom čase ovládali moslimskí fundamentalisti z hnutia Taliban. Spojené štáty týmto spôsobom reagovali na teroristické útoky z 11. septembra 2001 a neochotu Talibanu vydať Američanom vodcu extrémistickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina. Operácia Trvalá sloboda sa začala 7. októbra 2001 bombardovaním strategických cieľov. Pozemná operácia odštartovala 19. októbra. Dobiť Kábul sa podarilo 13. novembra, neskôr sa koalícia spočiatku zložená z Američanov a Britov Foto: SITA/AP Photo/Darko Bandic

DUBAJ 9. apríla (WEBNOVINY) – Iracká odnož teroristickej siete al-Kájda známa pod názvom Islamský štát v Iraku sa spojila so sýrskou islamistickou skupinou bojujúcou proti vláde Front al-Nusrá.

Líder Islamského štátu v Iraku Abú Bakr al-Bagdádí v utorok informoval, že obe zjednotené organizácie budú odteraz vystupovať pod menom Islamský štát v Iraku a Levanty.

Levanta je historický názov pre územie, ktoré zahŕňa Sýriu, sever Iraku, Libanon, časť Izraela a Turecka, Cyprus, Jordánsko a Palestínu. Jeho vyhlásenie priniesol server SITE monitorujúci extrémistické skupiny.

“Pred ľudom Levanty chceme oznámiť, že Front al-Nusrá je predĺžením a súčasťou Islamského štátu v Iraku,” uviedol al-Bagdádí, jeho vyhlásenie sa však nedá nezávisle overiť.

Spájanie sýrskych extrémistických skupín s al-Kájdou vyvoláva obavy z radikalizácie sýrskeho konfliktu a jeho premeny na sektársky boj medzi šiitmi a sunnitmi.

Experti na Blízky východ však už dávnejšie hovorili, že sýrsky Front al-Nusrá dostáva podporu od bojovníkov al-Kájdy v susednom Iraku. Skupina sa prihlásila k viacerým útokom v mestách Halab a Damask.

Občiansky konflikt v Sýrii si za dva roky vyžiadal už najmenej 70 000 obetí na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abú Bakr al-Bagdádí
Firmy a inštitúcie Al-Kájda