V Turecku proti zabitiu Ládina protestovali stovky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smrť Usámu bin Ládina
Webová stránka FBI už Usámu bin Ládina nehľadá. Foto: SITA/AP

ISTANBUL 6. mája (WEBNOVINY) – Pred jednou z mešít v centre Istanbulu sa po piatkových modlitbách zhromaždilo okolo 200 ľudí, ktorí protestovali proti zabitiu vodcu extrémistickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina. Skupina demonštrantov, ktorú tvorili prevažne muži, mávala transparentmi s nápisom Teroristické USA, bojovník Usáma a vykrikovali tradičnú moslimskú frázu Boh je najväčší.

Účastníci tiež ukazovali fotografie bin Ládina a záber amerických vojakov prehľadávajúcich zahalené ženy na ulici v Iraku.

Jeden z nápisov v angličtine varoval, že „zločiny USA a Izraela“ nebudú zabudnuté. Demonštrácia pred mešitou v istanbulskej štvrti Fatih sa uskutočnila na základe výzvy zverejnenej v islamsko-nacionalistickom denníku Milli Gazete a podporovala ju aj moslimská organizácia Özgür-Der. Protest sa zaobišiel bez incidentov.

Bude odveta
Ajmán al Zawáhirí, bin Ládin
Foto: SITA/AP

Extrémistická sieť al-Kájda v jednej z internetových diskusií v piatok potvrdila smrť svojho vodcu Usámu bin Ládina a pohrozila pomstou. Informovala o tom americká organizácia SITE, ktorá sa zaoberá monitorovaním takzvaných džihádistických médií. Al-Kájda podľa nej zároveň oznámila, že čoskoro zverejní bin Ládinovu audionahrávku, ktorá vznikla len týždeň predtým, ako ho v Pakistane zabili americkí vojaci.

„My v organizácii al-Kájda sľubujeme všemohúcemu bohu… že budeme pokračovať v ceste džihádu, ceste, ktorou išli naši vodcovia a predovšetkým šejk Usáma,“ citovala SITE vyhlásenie zverejnené na internete. „Zdôrazňujeme tiež, že krv mudžáhida šejka Usámu bin Ládina, nech sa boh nad ním zmiluje, má pre nás väčšiu váhu a je nám a každému moslimovi vzácnejšia, ako keby bola preliata nadarmo.“ Al-Kájda vyzýva Pakistancov, aby „povstali a vzbúrili sa a očistili sa tak od hanby, ktorú im spôsobila skupina zradcov a zlodejov, čo predali všetko nepriateľom“.

V pakistanskom meste Abbottabád, kde Američania v pondelok zabili bin Ládina, v piatok protestovala asi tisícka miestnych mužov, ktorí podpaľovali pneumatiky, blokovali cestu a vykrikovali protiamerické heslá. Regionálny líder najsilnejšej náboženskej strany Džamáat-i-Islámí pritom slovne zaútočil na šéfa pakistanskej armády Ašfáka Kajáního, ktorý podľa neho zanedbal svoje povinnosti a útok Američanov „prespal“. Stovky ľudí demonštrovali aj v juhozápadnom meste Kvéta, kde účastníci takisto oslavovali bin Ládina a vyzývali na svätú vojnu.

Americká i pakistanská vláda vyhlasujú, že operácia proti bin Ládinovi sa uskutočnila bez vedomia Islamabadu. Kabinet premiéra Júsafa Razáu Gíláního pritom väčšina Pakistancov považuje za posluhovačov Washingtonu. K rozšírenému antiamerikanizmu prispievajú aj pokračujúce útoky amerických bezpilotných lietadiel na území Pakistanu, kde sa údajne ukrývajú velitelia al-Kájdy a Talibanu.

Tristo islamistov protestovalo proti zabitiu bin Ládina

Okolo 300 islamistov sa zhromaždilo v piatok v egyptskej Káhire, aby tu vyjadrili svoj hnev nad zabitím šéfa al-Kájdy Usámu bin Ládina v Pakistane. Na demonštrantov dohliadala asi stovka policajtov. „(Americký prezident Barack) Obama je terorista, nie Usáma“ a „Obama, Usámova krv nebola preliata zbytočne“, skandovali extrémisti a niesli obrázky svojho vodcu, ktorého označili za „symbol džihádu“. Jeden z demonštrantov sa vyjadril, že „bin Ládinova smrť neovplyvní al-Kájdu o nič viac, ako smrť proroka (Mohameda) islam“. Podobné akcie sa už konali aj v Pakistane.

Extrémistická sieť al-Kájda v jednej z internetových diskusií v piatok potvrdila smrť svojho vodcu a pohrozila pomstou. Informovala o tom americká organizácia SITE, ktorá sa zaoberá monitorovaním takzvaných džihádistických médií. Al-Kájda podľa nej zároveň oznámila, že čoskoro zverejní bin Ládinovu audionahrávku, ktorá vznikla len týždeň predtým, ako ho v Pakistane zastrelili americkí vojaci. Najhľadanejšieho teroristu planéty zabilo americké elitné komando v nedeľu počas útoku v Abbotabáde, meste vzdialenom asi 60 kilometrov na sever od pakistanskej metropoly Islamabad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Usáma bin Ládin