Al-Kájda víta povstania v arabskom svete

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: Ilustračné foto SITA/AP

HONG KONG 30. marca (WEBNOVINY) – Al-Kájda na Arabskom polostrove privítala vlnu povstaní, ktoré zachvátili Blízky východ a severnú Afriku, pričom ich označila za „tsunami zmien“. Informuje o tom v stredu americká mimovládna organizácia SITE, ktorá sa zaoberá monitorovaním aktivít teroristov na internete. Podľa prominentného klerika Anvára al-Avlakího sú revolúcie pre islamistických extrémistov dobrou správou. Po zosadení nepriateľských vládcov môžu totiž bojovníci a duchovní hnutia teraz slobodne hovoriť a lepšie sa organizovať.

„Po troch desaťročiach útlaku dostali naši bratia mudžahedíni v Tunisku, Egypte, Líbyi a zvyšnom svete šancu opäť voľne dýchať,“ napísal al-Avlakí v on-line magazíne Inspire. Podľa jeho názoru nie je dôležité, ktoré vlády sa teraz v týchto štátoch dostanú k moci, pretože budú s určitosťou menej represívne. „Výsledkom nemusí byť žiadna islamská vláda, aby sme to, čo sa deje, považovali za krok správnym smerom,“ uviedol. Západní a arabskí experti pritom označujú povstania v severnej Afrike za protihnutia islamského radikalizmu.

Al-Avlakí, americký občan jemenského pôvodu, je najvplyvnejším anglicky hovoriacim duchovným al-Kájdy. Magazín Inspire je určený pre moslimov na Západe. Medzi ďalšími článkami boli výzvy Egypťanom, aby zaviedli radikálne islamské právo šaríja, preklady prejavov lídrov al-Kájdy či manuál na použitie samopalu Kalašnikov.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať