Americkí poslanci odmietli intervenciu do Líbye

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Libya
Foto: SITA/AP

WASHINGTON 24. júna (WEBNOVINY) – Americká Snemovňa reprezentantov v piatok formálne odmietla udeliť súhlas na vojenskú intervenciu armády Spojených štátov v Líbyi.

Proti rezolúcii, ktorá by prezidenta Baracka Obamu oprávňovala rozhodnúť o zapojení americkej armády do konfliktu, hlasovalo 295 členov hornej komory Kongresu, za bolo len 123 prítomných poslancov.

Ide o prvý prípad, keď snemovňa hlasovala proti intervencii USA ešte od apríla 1999, keď zákonodarcovia odmietli bombardovanie Srbska nariadené vtedajším prezidentom Billom Clintonom. Kongres v uplynulých týždňoch pomerne tvrdo skritizoval zapojenie Spojených štátov do náletov v Líbyi, nad ktorými prevzala mandát Severoatlantická aliancia (NATO).

Väčšina poslancov tvrdí, že v súčasnosti už tri mesiace trvajúca operácia si vyžaduje súhlas amerického zákonodarného zboru. Obama však tvrdí, že to nie je potrebné a USA len podporujú NATO. Piatkové hlasovanie má preto s najväčšou pravdepodobnosťou len symbolický význam a nebude mať reálny vplyv na zaangažovanosť Američanov v Líbyi.

V piatok by mali poslanci hlasovať aj o ďalšej podobnej rezolúcii, ktorá by mala hovoriť o financovaní americkej operácie proti líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia