Americký pastor spálil výtlačok Koránu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Terry Jones
Terry Jones Foto: SITA, AP

GAINESVILLE 21. marca (WEBNOVINY) – Americký evanjelický pastor spálil v nedeľu na Floride výtlačok islamskej svätej knihy Korán, ktorú predtým „odsúdil“ z páchania zločinov.

Divadielku sa prizeral aj kontroverzný pastor Terry Jones, ktorého plán páliť výtlačky Koránu vyvolal v septembri celosvetový rozruch.

Korán v nedeľu vo floridskom kostole odsúdila „porota“ v hranom súdnom procese po asi desaťminútovom rozhodovaní, pričom spálenie knihy organizátor akcie nazval „popravou“. Znesväcovanie posvätnej knihy islamu vždy vyvoláva značnú nevôľu na strane moslimov a zvyšuje napätie vo vzťahoch medzi krajinami Blízkeho východu a Západom.

Jones svoj plán spáliť desiatky výtlačkov Koránu nakoniec v septembri nakoniec nezrealizoval a vyhlásil, že Korán už ani nikdy v budúcnosti páliť nebude. Na nedeľňajšej akcii sa však podľa vlastných slov zúčastnil preto, že chcel dať „moslimskému svetu príležitosť obhájiť si svoju knihu“, no moslimský svet nereagoval. Médiá sa obávajú, že moslimský svet ešte len bude reagovať, tak ako tomu bolo pri predchádzajúcich prípadoch pálenia Koránu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Terry Jones