Americká organizácia musí odísť, mieša sa do ruskej politiky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

WASHINGTON 19. septembra (WEBNOVINY) – Dôvodom ukončenia činnosti Agentúry Spojených štátov pre medzinárodnú pomoc (USAID) na území Ruska bol fakt, že sa „miešala sa do vnútorných politických záležitostí“ krajiny. Uvádza sa to v najnovšom stanovisku ruského ministerstva zahraničných vecí.

USAID sa podľa Moskvy pokúšala ovplyvniť „volebné procesy“ v Rusku a jej činnosť „zďaleka presahovala deklarované ciele rozvoja a poskytovania humanitárnej pomoci„.

Našich amerických partnerov sme pred tým viackrát varovali,“ uviedla ruská diplomacia v narážke na zastavenie činnosti USAID, ktoré nadobudne účinnosť 1. októbra. Agentúra Spojených štátov pre medzinárodnú pomoc (USAID), ktorá sa okrem iného zaoberá aj podporou demokracie a ľudských práv mimo územia Spojených štátov, bude musieť zatvoriť všetky svoje pobočky v Rusku.

Rozhodla o tom vláda v Moskve, ktorá dala americkej agentúre čas na odchod z krajiny do konca septembra. USAID fungovala v Rusku desaťročia a na rôzne programy tam minula asi 2,7 miliardy dolárov (v prepočte takmer 2,1 miliardy eur).

Pozorovatelia za tým vidia napäté vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom. Samotná USAID je podľa slov jej hovorkyne Victorie Nulandovej na svoje výsledky v Rusku „hrdá„. „Zatiaľ čo fyzická prítomnosť USAID v Rusku sa končí, zostávame odhodlaní podporovať demokraciu, ľudské práva a rozvoj silnejšej občianskej spoločnosti,“ cituje ju tlačová agentúra AFP.

Rusko informovalo Spojené štáty o svojom rozhodnutí ešte 12. septembra, presné dôvody však nezverejnilo. Podľa médií je Moskva všeobecne skeptická voči fungovaniu zahraničných mimovládnych organizácií a obáva sa, že slúžia na špionáž.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať