Tymošenkovú zatkli pre narúšanie súdneho procesu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Júlia Tymošenková
Júlia Tymošenková Foto: SITA/AP

KYJEV 5. augusta (WEBNOVINY) – Kyjevský súd v piatok rozhodol o zadržaní bývalej ukrajinskej premiérky Julije Tymošenkovej. Stalo sa tak počas piatkového súdneho pojednávania v rámci procesu, ktorý rozhoduje o obvineniach expremiérky zo sprenevery štátnych peňazí a zneužití právomocí. Dôvodom uvalenia väzby je „systematické narúšanie“ súdneho procesu, ktorý rozhoduje o obvineniach expremiérky zo sprenevery štátnych peňazí a zneužití právomocí.

Sudca sa rozhodol Tymošenkovú zadržať pre jej pohŕdanie súdom, ktoré okrem iného spočívalo aj v pravidelnom meškaní na pojednávania či odmietaní sa postaviť pred príchodom sudcu do miestnosti. Prokuratúra tak nakoniec uspela s návrhom dať expremiérku zatknúť, pričom ešte v júli ho súd zamietol. V piatok však zmenil názor. Tymošenkovej dali putá na ruky krátko po tom, ako vyšla zo súdnej miestnosti.

Azarov vypovedal na pojednávaní s Tymošenkovou

Ukrajinský premiér Mykola Azarov sa v piatok neočakávane zúčastnil na pojednávaní v kauze svojej predchodkyne, kde vypovedal ako svedok. Informoval o tom reportér tlačovej agentúry AFP, podľa ktorého Azarovova výpoveď nebola vopred plánovaná a nie je jasné, kto ho nechal predvolať. Jeho vystúpenie sa ukázalo byť problematické hneď na začiatku, keďže rovnako ako pri iných príležitostiach prehovoril po rusky, načo Tymošenková používajúca na verejnosti výhradne ukrajinčinu požiadala o tlmočníka.

Azarov je považovaný za verného spojenca Tymošenkovej úhlavného protivníka, ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý nad ňou tesne zvíťazil v minuloročných prezidentských voľbách. Zodpovedala tomu aj premiérova výpoveď týkajúca sa nevýhodného kontraktu na dodávky ruského plynu, ktorý Tymošenková v roku 2009 podpísala s ruským premiérom Vladimirom Putinom. Azarov sa podľa vlastných slov ruského premiéra osobne opýtal, ako mohlo Rusko pristúpiť na obchod, ktorý je pre susednú krajinu až taký nevýhodný. „Odpovedal, že on sám nechápe dôvody a bolo by lepšie opýtať sa ukrajinských predstaviteľov, ktorí mali zastupovať záujmy Ukrajiny,“ povedal premiér. Azarov taktiež uviedol, že terajšia ukrajinská vláda hľadá možnosti, ako by mohla kontrakt zmeniť.

Proces s Tymošenkovou od začiatku ho komplikujú prieťahy a napádanie sudcu, ktorý podľa expremiérky pracuje na objednávku Janukovyča. Expremiérku v súvislosti s kontraktom obvinili zo zneužitia právomoci, za čo môže jej hrozí až 10-ročné väzenie. V prípade usvedčenia navyše nebude môcť kandidovať v budúcoročných parlamentných voľbách, ani sa opäť uchádzať o post hlavy štátu. Podľa obžaloby Tymošenková spôsobila Ukrajine škodu vo výške 1,5 miliardy hrivien (133 miliónov eur). Opozičná líderka všetky obvinenia popiera a tvrdí, že sa stala obeťou politického prenasledovania.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Julija TymošenkováMykola Azarov