BAHRAJN: Kráľ omilostil 23 šiitov obvinených z terorizmu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bahrajn
Foto: SITA/AP

MANÁMA 23. februára (WEBNOVINY) – Bahrajnské orgány prepustili na slobodu 23 šiitských aktivistov, ktorých zadržiavali pre podozrenie z terorizmu. Tlačovú agentúru AFP o tom v stredu informoval opozičný poslanec bahrajnského parlamentu Džásim Husajn, člen najsilnejšej politickej strany v krajine Zväz islamskej národnej jednoty. Šiitov podľa neho oslobodili na základe milosti, ktorú im udelil kráľ Hamad bin Ajsá al-Chalífa. Ten sa v posledných dňoch snaží zmierniť odpor šiitskej opozície, ktorá organizuje masové demonštrácie za politické zmeny v kráľovstve. Prepustení aktivisti, rovnako ako aj ďalšie dve osoby súdené v neprítomnosti, čelili obvineniam z vytvorenia nelegálnej organizácie, podporovania terorizmu a šírenia falošných informácií.

BAHRAJN: Opozícia opäť demonštruje proti vláde

Desiatky tisíc podporovateľov bahrajnskej šiitskej opozície vyšli v utorok do ulíc v hlavnom meste Manáma a opäť vyzvali vládu k odstúpeniu. Ide zatiaľ o najväčší protest od vypuknutia ľudového povstania. Demonštranti vpredu protestného pochodu, ktorý prechádza centrom mesta smerom k Perlovému námestiu, nesú transparent s nápisom „Pochod lojality s mučeníkmi“. Na transparente sú aj fotografie siedmich obetí, ktoré zomreli pri útoku polície a armády na Perlovom námestí, ktoré sa stalo centrom opozičných demonštrácii. Na transparentoch sa tiež objavujú nápisy v angličtine, podľa ktorých bude opozícia vyjednávať až po rezignácii vládneho kabinetu.

V Bahrajne, podobne ako v ďalších krajinách Blízkeho východu a severnej Afriky, v posledných týždňoch silnie volanie po zmene režimu. Demonštrujú najmä šiitskí moslimovia. V Bahrajne síce tvoria väčšinu, no moc má už 200 rokov sunnitská kráľovská rodina. Šiiti protestujú, že sú diskriminovaní a žiadajú viac pracovných príležitostí a vyššie mzdy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať