Bangladéš sprísnil legislatívu v textile, pomôže bezpečnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Opozícia v Bangladéši štrajkuje
Ťahač rikše odpočíva počas 36-hodinového opozičného štrajku v Bangladéši, ktorý začal už včera večer. Úrady v husto zaľudnenej krajine včera zatkli desiatky opozičných aktivistov, ktorí sa zúčastnili protestov proti vládou plánovaným zmenám ústavy. Opozícia v reakcii nato vyhlásila štrajk, ktorý potrvá až do utorňajších skorých ranných hodín. Foto: AP Photo/ Pavel Rahman

DHÁKA 15. júla (WEBNOVINY) – Bangladéš v pondelok schválil nové pracovné zákony, ktoré majú posilniť práva zamestnancov a zlepšiť bezpečnosť pri práci.

Stalo sa tak po tom, čo pri zrútení budovy továrne pri Dháke nedávno zomreli stovky ľudí. Tragédia upozornila na nedostatočné práva robotníkov a ich zlé pracovné podmienky v 4 500 textilných závodoch krajiny.

Nová legislatíva, ktorej dal zelenú parlament, zabezpečí práva miliónom pracovníkov vrátane tých, ktorí vyrábajú oblečenie pre západných maloobchodných predajcov.

Na základe nej už napríklad nepotrebujú súhlas majiteľov, aby vytvorili odborové zväzy a poistenie zamestnancov je po novom tiež povinné. „Nové zákony sú historické,“ poznamenal v tejto súvislosti šéf parlamentného výboru pre pracovné záležitosti Israful Alam.

Bangladéš je druhým najväčším výrobcom odevov po Číne, pričom textilné výrobky tvoria 80 percent z ročného vývozu. Bežné platy v odvetví však v súčasnosti nedosahujú ani 40 eur mesačne. Nové zákony parlament schválil po aprílovej tragédií v Savare pri Dháke, kde v troskách továrenského komplexu zahynulo 1 129 ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia