Barmský prezident prisľúbil prepustenie politických väzňov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

LONDÝN 16. júla (WEBNOVINY) – Barmský prezident Thein Sein prisľúbil prepustenie všetkých politických väzňov do konca tohto roka a uviedol, že celonárodné prímerie je možné už v nadchádzajúcich týždňoch.

Vyjadril sa tak v pondelok na prvej oficiálnej návšteve Británie, počas ktorej sa stretol aj s premiérom Davidom Cameronom. „Do konca roka nebude v Barme žiadny politický väzeň,“ vyhlásil Sein v Londýne a dodal, že každým prípadom sa zaoberá špeciálny výbor.

Dodal tiež, že jeho vláda v júni podpísala mierovú dohodu zameranú na ukončenie tiahnuceho sa etnického konfliktu a celonárodné prímerie možno očakávať už v nadchádzajúcich týždňoch. „Bolo by to prvýkrát za 60 rokov, čo zbrane stíchli,“ poznamenal.

Cameron v pondelok Seina pochválil za uskutočnené reformy, no upozornil, že je potrebné v nich pokračovať. Seina zároveň vyzval na ochranu ľudských práv v krajine, pričom poukázal najmä na násilie páchané na barmskej menšine moslimských Rohingyov.

Rohingyovia sú sunnitskí moslimovia, ktorí hovoria bengálskym dialektom, nie sú však vítaní ani v Barme, ani v Bangladéši, nemajú nijaké práva a OSN ich zaradila medzi najprenasledovanejšie menšiny planéty.

Thein Sein prevzal prezidentský úrad v krajine pred dvoma rokmi. Po svojom nástupe k moci prepustil stovky politických väzňov a ikona demokracie San Su Ťij a jej politická strana sa dostali do parlamentu. Európska únia aj USA zrušili väčšinu sankcií uvalených na Barmu za vlády vojenskej chunty, okrem zbrojného embarga. Sein v snahe ukončiť medzinárodnú izoláciu tento týždeň ešte navštívi Francúzsko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronSu ŤijThein Sein