Berlusconi prestrelil, rečnil o dobrých skutkoch Mussoliniho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Silvio Berlusconi
Taliansky expremiér Silvio Berlusconi. Foto: SITA/AP

RÍM 27. januára (WEBNOVINY) – Taliansky expremiér Silvio Berlusconi v nedeľu opätovne pobúril politickú scénu svojím priaznivým pohľadom na fašistického diktátora Benita Mussolinho, ktorý v medzivojnovom období uchopil moc na Apeninskom polostrove.

Berlusconi sa pri príležitosti Medzinárodného dňa spomienky na obete holokaustu vyjadril, že Mussolini urobil „strašnú chybu“ súhlasom s prenasledovaním a deportáciami Židov, no „urobil aj mnoho dobrých vecí“.

Podľa kontroverznej postavy talianskeho politického a spoločenského života však samotné Taliansko nenesie za krutostí druhej svetovej vojny rovnakú zodpovednosť ako Nemecko. Mussoliniho krok spojiť sa s nim však expremiér označil za dobrý, strategický krok zo strany diktátora.

„Rasistické zákony boli najhoršou chybou Mussoliniho, ktorý však v iných oblastiach urobil dobré veci,“ povedal Berlusconi. Ako v rámci nedeľňajšej spomienky na obete holokaustu v Miláne pre novinárov uviedol, spojenectvo s nemeckým nacistickým vodcom Adolfom Hitlerom bolo rozumné.

„Samozrejme, že vtedajšia vláda zo strachu pred konečným víťazstvom nemeckej moci uprednostnila sa s Nemeckom spojiť a nie mu odporovať,“ povedal expremiér pri príležitosti 68. výročia oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim sovietskou Červenou armádou.

Mussolini po skončení prvej svetovej vojny založil polovojenské skupiny (tzv. Fasci di Combattimento), z ktorých neskôr vznikla fašistická strana. Po známom Pochode na Rím sa v roku 1922 chopil moci, o pätnásť rokov neskôr sa oficiálne spojil s Hitlerovým Nemeckom a zatiahol Taliansko do najhoršej vojny v dejinách ľudstva. Neskôr však upadol do Hitlerovej nemilosti, jeho režim bol zvrhnutý a v roku 1945 ho popravili talianski partizáni.

Benito mussolini
Foto: SITA/AP
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Benito MussoliniSilvio Berlusconi