Bielorusi blokujú hranicu s Poľskom, polícia zatýkala

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
BIELORUSKO
Foto: SITA/AP

MINSK 13. júna (WEBNOVINY) – Desiatky bieloruských vodičov v pondelok zablokovali hraničný priechod so susedným Poľskom.

Urobili tak na protest proti opatreniu vlády, ktorá zakázala vývoz niektorých komodít v snahe predísť ich nedostatku na domácom trhu. Asi sto vodičov preto zablokovalo hranicu v bieloruskom mestečku Bruzgi v oblasti Hrodna, uviedla tlačová agentúra Interfax-Zapad.

Na záberoch zverejnených na videoportáli YouTube je vidieť, ako proti šoférom zasahuje poriadková polícia. Demonštranti sa pritom spoločne držia za ruky a spievajú piesne.

Hraničný priechod medzi Bieloruskom a Poľskom je pre túto bývalú sovietsku krajinu dôležitým obchodným uzlom. Režim prezidenta Alexandra Lukašenka musí v súčasnosti bojovať s rastúcou ekonomickou krízou v krajine, s prekonaním ktorej jej musia pomáhať aj zahraničné štáty a inštitúcie.

https://www.youtube.com/watch?v=b1-HHqP6xSE

Polícia zadržala vodičov blokujúcich hranicu

Bieloruská polícia zadržala 15 vodičov, ktorí v pondelok blokovali hraničný priechod so susedným Poľskom. Blokádu rozohnala za použitia slzotvorného plynu. Niekoľko sto vodičov zablokovalo priechod v bieloruskom mestečku Bruzgi v nedeľu večer na protest proti opatreniu vlády, ktorá zakázala vývoz niektorých komodít v snahe predísť ich nedostatku na domácom trhu.

Predaj niektorých tovarov, najmä benzínu, je často hlavným zdrojom príjmu obyvateľov pohraničných regiónov. Zadržaným vodičom hrozí 15 dní väzenia a zákaz cestovania do zahraničia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať