Bin Ládinov kuchár dostal 14 rokov väzenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sudcovské kladivko

WASHINGTON 12. augusta (WEBNOVINY) – Vojenský súd na americkej vojenskej základni v zálive Guantánamo udelil v stredu trest pre Muhammada al-Kúsího, bývalého kuchára šéfa teroristickej siete al-Kájda Usámu bin Ládina, vo výške 14 rokov odňatia slobody. O jeho vine súd rozhodol už v utorok, pričom sa stalo vôbec po prvýkrát, čo americký súd vyniesol verdikt nad zajatcom z Guantánama za vlády prezidenta Baracka Obamu.

Päťdesiatročný al-Kúsí v júli priznal, že koncom 90. rokov podporoval bin Ládina v afganských táboroch al-Kájdy. Týmto priznaním sa Sudánec vyhol procesu pred vojenským tribunálom. Bývalého kuchára šéfa teroristov zatkli v Afganistane 2001 a v roku 2002 ho následne umiestnili do väzenského zariadenia Guantánamo na Kube. Al-Kúsí mal bin Ládinovi slúžiť tiež ako vodič či osobný strážca. Udelený trest zverejnia až po jeho prepustení.

Prezident Obama vojenské komisie v minulosti ostro kritizoval a krátko po nástupe do funkcie nechal všetky začaté procesy pozastaviť. Zasadzoval sa o to, aby podozrivých z terorizmu súdili americké civilné súdy, čo však zlyhalo na politickom odpore.

SITA/AFP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Usáma bin Ládin