Bomba v aute zabila v Iraku najmenej 30 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Irak po krvavých útokoch
Iracké ženy žialia za príbuzným, zabitým počas bombových útokov v Basre. Druhé najväčšie iracké mesto sa spamätáva zo včerajšieho bombardovania, ktoré si vyžiadalo minimálne 119 obetí a je pravdepodobnosť, že ich počet ešte narastie. Pondelňajšie útoky boli najhoršie a najkrvavejšie tohto roku. Foto: AP Photo/ Nabil al-Jurani

BAKÚBA 21. júla (WEBNOVINY) – Pri výbuchu bomby umiestnenej v aute v irackom meste Bakúba prišlo o život najmenej 30 ľudí a ďalších 46 utrpelo zranenia. Incident sa odohral v stredu v šiitskej štvrti tohto nábožensky zmiešaného mesta severne od metropoly Bagdad. Bomba umiestnená vo vozidle zaparkovanom neďaleko šiitskej mešity v časti Abú Saída explodovala okolo 18:00 miestneho času (17:00 SELČ). Výbuch poškodil viaceré priľahlé budovy a podľa svedkov sú medzi obeťami aj ženy a deti. Polícia v inkriminovanej oblasti krátko na to vyhlásila zákaz vychádzania, keďže mala podozrenie, že teroristi tam chcú odpáliť aj ďalšie bomby. Príslušníci bezpečnostných síl neskôr v oblasti našli dva nástražné systémy umiestnené na ceste, ktoré sa im podarilo zneškodniť.

Bakúba je etnicky rozdelené hlavné mesto provincie Dijalá, ktorá je významným útočiskom teroristickej siete al-Kájda v Iraku. Dodnes zostáva jednou z najnestabilnejších oblastí v krajine. V rovnakej provincii sa v stredu odohral aj ďalší útok militantov, keď bomba umiestnená na ceste vybuchla pod konvojom amerických jednotiek a zabila pritom jedného vojaka.

Od invázie Spojených štátov do Iraku v roku 2003 prišlo doteraz v krajine o život už 4413 príslušníkov americkej armády.

SITA/AP

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať