Britský premiér uvažoval o nasadení armády

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Briti
Foto: SITA/AP/Remy de la Mauviniere

LONDÝN 11. augusta (WEBNOVINY) – Britský premiér David Cameron vo štvrtok pripustil, že uvažoval o nasadení armády proti výtržníkom. Zároveň predstavil nové opatrenia na ukončenie nepokojov v krajine, najhorších za tridsať rokov. Na mimoriadnom zasadnutí parlamentu uviedol, že dal polícii mimoriadne právomoci, vrátane možnosti nariadiť výtržníkom zložiť si z tváre masku. Premiér zároveň prisľúbil odškodnenie všetkým, ktorým počas násilností zničili alebo poškodili majetok. „Nedovolímke, aby nás násilie porazilo,“ uviedol pred poslancami.

Cameron zdôraznil, že „páchatelia násilností, ktoré sme videli v našich uliciiach, v žiadnom prípade nereprezentujú našu krajinu ani našich mladých ľudí.“ Pred budúcoročnými „olympijskými hrami v Londýne chce Británia ukázať svetu pozitívnejšiu tvár,“ uviedol.

Pred poslancami ďalej vyhlásil, že nepokoje, ktoré v posledných dňoch vypukli v Londýne a rozšírili sa aj na ďalších britských miest, nemajú nič spoločné s politikou. Podľa jeho slov útočníci nie sú žiadni demonštranti, ale obyčajní „zlodeji“. „Toto nie je o politike alebo protestoch, je to o rozkrádaní,“ uviedol. Poslanci prišli na mimoriadne rokovanie napriek letnej prestávke, dovolenky prerušili aj ďalší predstavitelia krajiny.

Cameron sa venoval aj kritike, podľa ktorej bezpečnostné zložky na protesty nezareagovali adekvátne. Policajti sa podľa neho k výtržníkom správali ako k „narušiteľom verejného poriadku“, namiesto toho k nim však mali pristupovať ako k „zločincom“. „Pravdou je, že polícia čelila novej a jedinečnej výzve,“ pripustil britský premiér, ktorého krajina podobné výtržnosti nezažila už desaťročia.

Násilnosti vypukli v sobotu v Londýne a rozšírili sa aj do ďalších metropol ako Manchester, Liverpool, Notingham a Birmingham. Polícia za štyri dni zadržala takmer 1300 ľudí a 371 z nich obvinila z účasti na výtržnostiach. Nepokoje si doteraz vyžiadali štyri obete.

Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP
Nepokoje v uliciach Londýna
Foto: SITA/AP

Petícia proti výtržníkom

Britský bulvárny denník The Sun začal na svojej titulnej strane uverejňovať fotky výtržníkov a vyzýva ľudí, ktorí ich poznajú, aby kontaktovali políciu. Medzi prvými známymi demonštrantmi z Birminghamu je napríklad 19-ročná dcéra britského milionára Laura Johnsonová, nemenovaný 11-ročný školák, či 34-ročný školský pracovník Alexis Bailey.

Medzitým sa v Británii spustila internetová petícia proti vyplácaniu sociálnych dávok osobám, ktoré sa zúčastnili rabovania a podpaľovania. Výzvu s textom: „ Žiadny daňový poplatník by nemal prispievať tým, ktorí zničili cudzí majetok, ukradli zo spoločnosti a vyjadrili neúctu voči krajine, ktorá im ho poskytla,“ podpísalo už takmer 90-tisíc. Poslanci by sa mali petíciou zaoberať, ak sa pod jej text podpíše najmenej 100-tisíc Britov.

Iba kriminalita, nie úsporné opatrenia

Iba osem percent Britov si myslí, že za nepokojmi sú úsporné opatrenia vlády. Pravou príčinou je podľa väčšiny kriminalita. Vyplýva to prieskumu verejnej mienky, ktorý vo štvrtok zverejnil denník Sun. Podľa jeho údajov až 42 percent Britov viní z kritickej situácie kriminalitu, zatiaľ čo 26 percent ukazuje prstom na rozširujúcu sa „gangovú kultúru“. Jeden z 20 respondentov tiež za hlavnú príčinu nepokojov označil nezamestnanosť, približne rovnaký počet za ňu považuje rasové napätie.

Premiér David Cameron v tejto súvislosti na štvrtok zvolal krízové zasadnutie parlamentu. Väčšina Britov jeho vládu za nepokoje neviní, až 57 percent opýtaných myslí, že ich dobre zvládol.

Cameron ako aj starosta Londýna Boris Johnson prerušili svoje dovolenky až na tretí deň od eskalácie situácie, čo obyvatelia vnímajú negatívne. Verejnosť naopak sympatizuje s vyťaženou políciou, pričom prieskum ukázal, že Briti podporujú použitie slzotvorného plynu, slepých nábojov či elektrických paralyzérov proti výtržníkom. Tretina respondentov dokonca nemala nič ani proti ostrej munícii. V stredu premiér prvýkrát povolil použitie vodných diel. V stredu prišli pri pokuse ochrániť svoj majetok o život traja muži v Birminghame. Noc na štvrtok bola už relatívne pokojná.

VIDEO: Policajná brutalita

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris JohnsonDavid Cameron