Britský euroskeptik Nigel Farage atakuje konzervatívcov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nigel Farage
Nigel Farage Foto: SITA/AP

LONDÝN 17. marca (WEBNOVINY) – Podpora euroskeptickej Nezávislej strany Veľkej Británie (UKIP) pod vedením kontroverzného Nigela Faraga rapídne stúpa a v súčasnosti je už tretím najpopulárnejším zoskupením.

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky zverejnili v nedeľu.

Popularita konzervatívcov premiéra Davida Camerona naopak klesá, uviedla agentúra ComRes, ktorej štúdiu si objednali britské noviny The Independent a Sunday Mirror.

Ak by sa voľby konali teraz, vyhrali by ich ľavicoví labouristi so ziskom 37 percent hlasov.

Konzervatívcov by volilo 28 percent opýtaných a UKIP až 17 percent britských oprávnených voličov. Cameronov koaliční partner – Liberálni demokrati – by získali len deväťpercentnú podporu. Prieskum uskutočnil inštitút ComRes na vzorke 2015 dospelých Britov v stredu a vo štvrtok.

Popularita UKIP stúpa napriek tomu, že premiér Cameron v januári v dlho očakávanom prejave prisľúbil, že v prípade víťazstva vo voľbách v roku 2015 v priebehu dvoch rokov usporiada referendum o zotrvaní v EÚ. Zároveň si stanovil niekoľko podmienok, na základe ktorých sa musí zmeniť fungovanie celého bloku.

Podľa predsedu britskej vlády má jeho krajina ambíciu zachovať jednotný trh, no žiada reformy vnútri únie v záujme zvýšenia jej konkurencieschopnosti. Za ďalšie dva problémy 27-členného bloku označil dlhovú krízu a upadajúcu podporu verejnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Nigel Farage