Brusel začne testovať jadrové elektrárne už budúci mesiac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Isar 1
Nemecká energetická spoločnosť E.ON na žiadosť spolkovej vlády dočasne odstavila jadrovú elektráreň Isar Opatrenie zavedené 17. marca má platiť do 12. júna 2011. Foto: SITA/AP

BRUSEL 25. mája (WEBNOVINY) – Členské krajiny Európskej únie sa v utorok po niekoľkých mesiacoch konečne dohodli na podmienkach uskutočnenia záťažových testov v ich jadrových elektrárňach. Vo všetkých štátoch európskej dvadsaťsedmičky, kde využívajú atómovú energiu na výrobu elektriny, ich spustia už budúci mesiac. S odvolaním sa na diplomatov z prostredia Európskej komisie o tom informuje tlačová agentúra AFP.

Brusel tlačil na uskutočnenie testov v 143 elektrárňach na území únie už od havárie v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima I, kde po ničivom zemetrasení a následných vlnách tsunami došlo k úniku radiácie. Incident vyvolal vo svete spomienky na najhoršiu katastrofu v dejinách jadrovej energetiky v ukrajinskom Černobyli a spôsobil pokles podpory voči tomuto spôsobu výrobu elektriny.

Podľa dohody sa testy rozdelia do dvoch kategórií. Prvou budú takzvané „skúšky spoľahlivosti“, ktorých cieľom bude zistiť, do akej miery sú jadrové zariadenia schopné odolať starnutiu, prírodným katastrofám alebo situáciám spojeným s pôsobením ľudského faktora. Do kategórie takzvaných „bezpečnostných testov“ budú spadať teroristické útoky alebo napríklad aj prípadné letecké havárie v areáli jadrových zariadení.

Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger presadzoval uskutočnenie záťažových skúšok už dlhšie, čelil však odporu zo strany Francúzska a Británie. „Verejnosť očakáva dôveryhodné záťažové testy týkajúce sa širokej škály rizík a bezpečnostných faktorov,“ povedal ešte tento mesiac. V jeho rodnom Nemecku pritom katastrofa vo Fukušime spôsobila obrovský pokles podpory jadrovej energetiky zo strany verejnosti. Kresťansko-demokratická únia (CDU) spolkovej kancelárky Angely Merkelovej aj preto utrpela v nedávnych krajinských voľbách v Brémach obrovský prepad.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Günther Oettinger