Bulharský prezident poveril zostavením vlády nestranníka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Boyko, borisov
Foto: SITA/AP

SOFIA 22. mája (WEBNOVINY) – Bulharský prezident Rosen Plevneliev poveril nominanta socialistov, nestraníka Plamena Orešarského zostavením novej vlády.

Stalo sa tak po tom, ako expremiér Bojko Borisov, ktorého strana zvíťazila v aprílových voľbách, poverenie odmietol.

Borisov, líder hnutia Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB), sa zároveň ospravedlnil „miliónu svojich voličov“ so slovami, že „neexistuje spôsob, ako by náš návrh prešiel parlamentom“.

Zvyšné tri parlamentné strany totiž rokovať s jeho stranou odmietli. Nový kabinet pod vedením bývalého ministra financií Orešarského sa bude môcť oprieť o podporu strany zastupujúcej práva tureckej menšiny a ráta sa taktiež s tichou podporu nacionalistickej strany Ataka.

Parlamentu by mal byť predstavený v utorok. Jeho cieľom bude zastaviť stúpajúcu nezamestnanosť a najmä naštartovať ekonomiku. Už teraz sa však špekuluje, ako dlho nový kabinet vydrží pri moci.

Borisov a jeho pravicový kabinet odstúpili 20. februára v reakcii na celonárodné protesty proti chudobe, nezamestnanosti, vysokým cenám energií a korupcii.

Strana GERB v predčasných voľbách napriek tomu zvíťazila, hoci s výrazne nižším počtom kresiel, ako mala doteraz. Podľa Borisova to spôsobili obvinenia zo snáh falšovať hlasovanie, čo jeho stranu údajne stálo až šesť percent. Výsledky volieb chce preto napadnúť na ústavnom súde so žiadosťou o ich zrušenie.

Konečné výsledky volieb ukázali, že Strana GERB získala 97 parlamentných miest, socialisti 84, strana tureckej menšiny 36 a nacionalisti 23.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Bojko BorisovRosen Plevneliev