Bývalí pracovníci Černobyľu zaútočili na parlament

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Protest
Foto: SITA/AP

KYJEV 1. novembra (WEBNOVINY) – Približne tisíc ľudí sa v utorok zišlo pred budovou ukrajinského parlamentu v centre metropoly Kyjev.

Drvivú väčšinu z nich tvorili bývalí pracovníci jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorej výbuch v apríli 1986 znamenal najväčšiu jadrovú nehodu v histórii ľudstva.

Pobúrení pracovníci, ktorí sa podieľali na upratovacích prácach po nehode jedného z černobyľských reaktorov, prišli vyjadriť rázny nesúhlas s rušením ich sociálnej podpory.

Septembrové schválenie škrtov označili za „hanbu“ a požadovali, aby poslanci vyšli pred budovu. Ich hnev museli krotiť až prítomní policajti po tom, ako sa zhromaždeným podarilo prekonať železné oplotenie budovy zákonodarného zboru a chceli vstúpiť do parlamentu.

Ukrajinský parlament v septembri v prvom čítaní schválil vládny návrh na zoškrtanie sociálnej podpory pre približne 10 miliónov ľudí vrátane invalidných dôchodkov pre tých, ktorí pomáhali pri odstraňovaní následkov jadrovej katastrofy spred 25 rokov, píše portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať