Bývalý egyptský prezident Mubarak je v kóme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Egypťania žiadajú hlavu prezidenta Mugaraka
V Egypte pokračujú celonárodné protesty proti Mubarakovmu režimu, ktoré vypukli začiatkom minulého týždňa. Nepokoje si odvtedy vyžiadali najmenej 125 životov. Odporcovia egyptského prezidenta Husního Mubaraka sa rozhodli vyhlásiť časovo neohraničený generálny štrajk, ktorý bude sprevádzať pokračujúce masové demonštrácie. Foto: SITA, AP

KÁHIRA 17. júla (WEBNOVINY) – Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak, ktorého zadržiavajú v nemocnici v prímorskom stredisku Šarm aš-Šajch, údajne upadol do kómy po tom, ako došlo k náhlemu zhoršeniu jeho zdravotného stavu. S odvolaním sa na Mubarakovho advokáta o tom v nedeľu informovala egyptská štátna televízia. Riaditeľ nemocnice v Šarm aš-Šajchu však neskôr túto informáciu poprel. Podrobnosti o momentálnom stave zosadeného lídra zatiaľ nie sú známe.

Osemdesiattriročný Mubarak je v nemocnici už od polovice apríla, keď počas vypočúvania vyšetrovateľmi utrpel infarkt. Podľa plánu by mal už 3. augusta predstúpiť pred súd, kde sa má zodpovedať z korupcie a mnohonásobnej vraždy. Nemenovaný predstaviteľ egyptského ministerstva vnútra, ktorého cituje tlačová agentúra AFP, sa v sobotu vyjadril, že miesto pojednávaní zatiaľ nebolo určené, s najvyššou pravdepodobnosťou však pôjde o Šarm aš-Šajch.

Bývalého autoritárskeho vodcu a jeho dvoch synov obžalovali z nariadenia streľby do protivládnych demonštrantov, zneužitia právomocí a sprenevery. Podľa niektorých odhadov si Mubarakovci počas 30 rokov pri moci nakradli majetok v hodnote niekoľkých desiatok miliárd dolárov. Ak sa dokáže, že exprezident nariadil streľbu do opozičných demonštrantov, hrozí mu doživotie alebo dokonca aj trest smrti. Počas protivládnych demonštrácií zomrelo v Egypte najmenej 846 ľudí a viac ako 6400 ďalších utrpelo zranenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Husní Mubarak