Bývalý funkcionár NPD zabezpečil nemeckým neonacistom zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bez názvu
Semiya Simsek, dcéra Envera Simseka, ktorého extrémisti zastrelili v roku 2000, a Gamze Kubasik, dcéra Mehmeta Kubasika zavraždeného v roku 2006, na spomienkovej slávnosti za obete neonacistického násilia v Nemecku, Berlín 23. februára 2012. Foto: SITA/AP

BERLÍN 24. februára (WEBNOVINY) – Nemeckým právnikom sa podarilo pri objasňovaní neonacistickej série vrážd rekonštruovať cestu, ktorou sa vrahovia dostali k vražedným zbraniam, informujú o tom v piatok nemecké médiá.

Začiatkom februára sa zatknutý niekdajší funkcionár Národnodemokratickej strany Nemecka (NPD) Carsten S. počas vyšetrovania priznal, že koncom roku 1999 dodal neonacistickej skupine vo východonemeckom meste Zwickau zbrane, ktorými neonacisti od septembra 2000 do apríla 2006 zavraždili deväť migrantov, uviedlo piatkové vydanie denníka Süddeutsche Zeitung.

Podľa informácií týždenníka Spiegel bývalý funkcionár NPD uviedol, že trom neonacistom dodal pištole typu Ceska 83 a dostal za ne 2500 mariek, o plánovaných vraždách však údajne nevedel.

Diskusia o zákaze NPD v Nemecku stále prebieha najmä potom, ako sa ukázalo, že na rozličných straníckych pozíciách pôsobí takmer 150 spolupracovníkov nemeckej tajnej služby.

Nemeckú spoločnosť koncom minulého roka šokovali správy o odhalení neonacistickej bunky, ktorá údajne stojí za neobjasnenými vraždami 10 ľudí ( 9 migrantov a jedna policajtka) z rokov 2000 až 2006 a ďalšími útokmi. Ich obeťami boli prevažne majitelia obchodov tureckého pôvodu. Nemecká vláda v súvislosti s odhalením priznala vážne pochybenia bezpečnostných zložiek.

Vo štvrtok nemecká kancelárka Angela Merkelová požiadala o ospravedlnenie rodiny desiatich obetí, väčšinou cudzincov, ktorých zabili členovia neonacistickej bandy, a sedem rokov trvajúce vyčíňanie neonacistov označila za útok na Nemecko a za „hanbu celej krajiny“.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová