Česká vláda slovenským dôchodcom nedoplatí nič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dôchodcovia
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

PRAHA 24. júla (WEBNOVINY) – České ministerstvo práce už vie, ako odvrátiť hrozbu, že bude musieť slovenským dôchodcom doplatiť celkovo až sto miliárd korún (vyše 4 miliardy eur). Jednoducho prestane priznávať takzvané vyrovnávacie príspevky na dôchodky nárokované z dôb federácie. Pre MF DNES to potvrdili zdroje z ministerstva.

Záležitosť sa týka všetkých cudzincov, najmä Slovákov, ktorí si v československej federácii odpracovali aspoň 25 rokov a do dôchodku šli až po jej rozpade. Pokiaľ totiž doma poberajú nižší dôchodok, než keby sa im počítal podľa českých pravidiel, mohli by žiadať o doplatok z českej strany. Túto možnosť pripustil v júni aj Európsky súdny dvor.

Dnes sa príplatok priznáva len Čechom, ktorí k dátumu rozpadu federácie 31. decembra 1992 pracovali u slovenského zamestnávateľa a získali tým nárok na slovenský dôchodok. Navyše musia mať odpracovaných minimálne 25 rokov z dôb federácie a mať trvalý pobyt v ČR. Dôchodok museli začať brať ešte pred vstupom ČR do EÚ.

Podľa Európskeho súdneho dvora je priznávanie príplatku na základe národnosti a bydliska diskriminačné a sudcovia dali ČR na výber – buď bude priznávať doplatky všetkým, ktorí spĺňajú kritéria, alebo nikomu. V prvom prípade by nárok získali predovšetkým desaťtisíce Slovákov, čo by český štátny rozpočet zaťažilo podľa výpočtov sto miliardami korún. Ministerstvo sa preto podľa informácií MF DNES priklonilo k variante nevyplácať nikomu nič. Pripraviť chce zákon, ktorý priznávanie doplatkov ukončí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať