Český prezident Miloš Zeman trpí miernou cukrovkou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Návšteva českého prezidenta na Slovensku
Prezident ČR Miloš Zeman na TB po spoločnom rokovaní s prezidentom SR pri príležitosti oficiálnej návštevy prezidenta ČR na Slovensku. Bratislava, 4. apríl 2013. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

PRAHA 2. augusta (WEBNOVINY) – Český prezident Miloš Zeman trpí druhým, miernejším typom cukrovky.

Na piatkovej tlačovej konferencii to oznámilo lekárske konzílium, ktoré dohliada na zdravotný stav prezidenta.

Choroba by nemala mať vplyv na Zemanov program, bude však musieť obmedziť pitie alkoholu i fajčenie.

Podľa prednostu 4. internej kliniky Všeobecnej fakultnej nemocnice Aleša Žáka prezident trpí druhým typom cukrovky, ktorý je najrozšírenejší.

Podľa lekárov má chronické komplikácie, medzi ktoré patrí i takzvaná neuropatia, teda zhoršené vedenie nervov, ktorá sa môže prejavovať horšou rovnováhou. Žák však odmietol spresniť, ako vysokú hodnotu cukru v krvi Zeman má.

Lekári uviedli, že Zeman bude musieť zaradiť do svojho programu viacej pohybu a podstúpi aj stredne intenzívnu liečbu. Zároveň bude musieť upraviť životný štýl.

S pánom prezidentom sme sa dohodli, že bude držať diétu,“ uviedol minister zdravotníctva a predseda konzília Martin Holcát. Zeman bude musieť obmedziť aj pitie alkoholu a fajčenie. Denne tak bude môcť vypiť maximálne tretinu piva alebo jedno deci vína a vyfajčiť dvadsať cigariet, teda polovicu z toho, čo dnes. „Bolo by dramatické úplne mu zakázať fajčenie, lebo by ho mohol nahradiť jedlom,“ dodal Holcát.

Prezident bude mať k dispozícii tiež diétnu sestru. Tá preškolí prezidentových kuchárov a s diétnym režimom zoznámi i Zemanovu manželku. Informácie priniesol spravodajský portál iDNES.cz.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Miloš Zeman