Chorvátska cirkev vyzýva veriacich na podporu vstupu do EÚ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Chorvartsko
Foto: SITA/AP

ZAHREB 17. januára (WEBNOVINY) – Chorvátska katolícka cirkev v utorok vyjadrila podporu vstupu krajiny do Európskej únie a vyzvala veriacich, aby ho v nedeľňajšom referende podporili.

Vplyvná cirkev v utorkovom stanovisku k ľudovému hlasovaniu odmietla obavy zo straty suverenity či národnej identity.

Podľa duchovných by Chorváti mali „odhodiť obavy a pocity smútku a odvážne vykročiť v ústrety svojej budúcnosti„. Podľa biskupskej konferencie bude „naša budúcnosť v takej spoločnosti lepšia ako mimo nej„. „Viac ako Európskej únie by sme mali obávať o vývoj zdravého národného povedomia,“ dodávajú predstavitelia katolíckej cirkvi, ku ktorej sa oficiálne hlási 90 percent z 4,3 milióna obyvateľov.

Kľúčovým okamihom vstupu bude referendum

Chorvátsko po niekoľkoročnom úsilí v decembri uzavrelo prístupovú zmluvu s EÚ, ktorej 28. členom by sa malo stať 1. júla 2013. Kľúčovým bude nedeľňajšie platné referendum. Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky vstup do 27-členného bloku podporuje takmer 60 percent Chorvátov, zatiaľ čo okolo 25 percent je proti. Všetko tak nasvedčuje tomu, že sa k bloku pripojí ako druhá krajina bývalej Juhoslávie po Slovinsku.

Chorvatsko eu
Foto: SITA/AP

Svoje volebné právo bude môcť využiť okolo 4,4 milióna Chorvátov, z čoho 10 percent tvoria osoby žijúce v zahraničí, a to najmä v susednej Bosne a Hercegovine.

Ak by na predmetnú otázku referenda hlasovalo kladne viac ako 50 percent voličov, jeho výsledok je pre parlament záväzný.

Ak by sa tak nestalo, ľudové hlasovanie sa môže zopakovať, no najskôr o šesť mesiacov.

Chorvátsko bolo takmer 50 rokov súčasťou takzvanej veľkej Juhoslávie, v roku 1991 vyhlásilo nezávislosť, o ktorú bojovalo počas balkánskej vojny až do roku 1995.

OBSE po 16 rokoch odchádza z Chorvátska

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v utorok po 15 rokoch ukončila svoju misiu v Chorvátsku. Jej predstavitelia tak urobili len niekoľko dní pred referendom, v ktorom obyvatelia balkánskej krajiny rozhodnú o vstupe do Európskej únie. OBSE svoje pôsobenie v Chorvátsku zhodnotila pozitívne, keď podľa jej generálneho tajomníka Lamberta Zanniera „zásadne prispela k demokratickému rozvoju v krajine“.

OBSE misiu v Chorvátsku spustila v roku 1996 krátko po skončení štvorročnej vojny o nezávislosť. Mandát misie sa formálne skončil v roku 2007, jej pracovníci však v krajine zostali, aby monitorovali návrat srbských utečencov do ich vlasti.

Chorváti budú v nedeľňajšom referende rozhodovať o tom, či si želajú vstup svojej krajiny do EÚ už v polovici roku 2013.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia