Chorvátsky súd chce expremiéra Sanadera uväzniť na 15 rokov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ivo Sanader
Bývalý chorvátsky premiér Ivo Sanader Foto: SITA/AP

ZÁHREB 15. novembra (WEBNOVINY) – Súd s bývalým chorvátskym premiérom Ivom Sanaderom sa skončil. Prokuratúra žiada pre neho najvyšší trest 15 rokov väzenia.

Bývalý chorvátsky líder však stále tvrdí, že je nevinný. Vo svojej záverečnej reči vo štvrtok Sanader povedal, že nie je kriminálnik, ale muž, ktorý „získal právomoci od chorvátskeho ľudu“.

Mestský súd v hlavnom meste Záhreb oznámi svoj verdikt v utorok.

Sanader, ktorý bol na čele chorvátskej vlády v rokoch 2003 až 2009, je najvyšší predstaviteľ chorvátskeho štátu súdený za údajnú korupciu a zneužitie právomocí v Chorvátsku, ktoré sa zaviazalo bojovať proti korupcii pred vstupom do Európskej únie v roku 2013.

Bývalá vládna strana Chorvátsky demokratický zväz (HZD) sa od neho pôvodne snažila dištancovať, okrem premiéra však nakoniec čelia obvineniam aj viacerí jeho spolustraníci.

Samotný Sanader údajne nezákonným spôsobom získal celkovo viac ako 12 miliónov eur, z čoho najväčšiu časť tvoria úplatky od maďarského energetického podniku MOL a rakúskej banky Bank Austria. Expremiér, ktorého koncom roka 2010 zadržali v susednom Rakúsku, všetky obvinenia popiera.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivo Sanader