Militanti v Somálsku zastrelili prezidentovho synovca

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Militanti zabíjali, zaútočili na ministerstvá v Somálsku
Pri útoku militantno-islamistickej skupiny aš-Šabáb na vládnu budovu zahynulo minimálne 17 ľudí vrátane siedmich útočníkov. Foto: SITA/AP

MOGADIŠO 7. októbra (WebNoviny.sk) – Ozbrojenci extrémistickej skupiny aš-Šabáb prepadli a zabili v stredu v somálskej metropole Mogadišo synovca prezidenta Hasana Šajcha Muhammada. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnu políciu a povstalcov.

Príslušníci militantnej skupiny lojálnej medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida prepadli auto, v ktorom sa cez mesto viezli Líbán Usmán a právnik Abdikádir Muhammad, a oboch zastrelili. Usmán sa podľa policajného riaditeľa práve vrátil zo zahraničia a mal začať pracovať vo funkcii riaditeľa nemocnice v Mogadiše.

Skupina aš-Šabáb zaútočila na Usmána, pretože bol „veľmi dôležitým predstaviteľom prezidentského paláca“, uviedol hovorca vojenských operácií aš-Šabábu. Somálska vláda tento atentát zatiaľ nekomentovala.

Somálske ozbrojené sily s podporou mierových jednotiek Africkej únie (AÚ) vytlačili aš-Šabáb z Mogadiša v roku 2011. Skupina, usilujúca sa o zosadenie vlády a nastolenia striktného výkladu islamského práva, odvtedy pokračuje v ozbrojených a bombových útokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Aš-Šabáb