Merkelová si verí, prijímanie utečencov Nemecko zvládne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Angela Merkelová
Merkelová obhajovala vo večernej talk show svoju otvorenú politiku voči migrantom. Foto: Archívne, SITA/AP

BERLÍN 8. októbra (WebNoviny.sk) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu večer rezolútne obhajovala svoju doterajšiu politiku otvorenosti voči prichádzajúcim migrantom, ktorá sa v Nemecku stáva terčom čoraz väčšej kritiky. Informovala o tom agentúra DPA. Kancelárkine vyjadrenia k súčasnej utečeneckej kríze odzneli počas jej zriedkavého vystúpenia vo večernej talk show nemeckej verejnoprávnej televízie ARD.

„Zvládneme to. Som o tom úplne presvedčená … Dá sa dosiahnuť veľmi, veľmi mnoho, ak máte odhodlanie,“ vyhlásila Merkelová, podľa ktorej má Nemecko tie najlepšie predpoklady, aby prekonalo výzvy spojené s náporom státisícov migrantov. Šéfka nemeckej vlády zdôraznila, že migračná kríza je zložitým problémom, na ktorý neexistujú jednoduché riešenia v podobe uzatvárania hraníc alebo zavádzania početných limitov.

Video: Merkelová sa k utečeneckej kríze vyjadrila vo večernej talk show

https://www.youtube.com/watch?v=-XzeB6Ol1LA

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

„Nezastavíme prijímanie utečencov,“ zopakovala Merkelová, ktorá zároveň uisťovala, že má plán na zvládnutie celej situácie. Podľa vlastných slov nemá záujem súťažiť o to, kto k prichádzajúcim azylantom zaujme najmenej priateľský postoj s cieľom odradiť ich od príchodu do krajiny. Prioritou je podľa nej zaistenie dobrej organizácie azylového procesu a spravodlivejšie rozdeľovanie žiadateľov v rámci celej EÚ.

Merkelovej otvorená migračná politika čelí doma v Nemecku silnejúcej kritike, a to aj z radov jej vlastnej strany Kresťanskodemokratickej strany (CDU) a najmä od predstaviteľov sesterskej bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU). Kancelárka počas vystúpenia v talk show reagovala podráždene na špekulácie, že by sa mohla v piatok stať tohtoročnou laureátkou Nobelovej ceny za mier. Vyhlásila, že ju teraz plne zamestnávajú iné veci a že ju diskusie o tejto otázke už takmer deprimujú.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová