Islamský štát počas sviatku obetovania popravil kresťanov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Militanti z Islamského štátu zverejnili video, na ktorom zaživa upaľujú štyroch mužov. Foto: youtube.com

BEJRÚT 8. októbra (WebNoviny.sk) – Extrémistická organizácia Islamský štát (IS) popravila troch zo skupiny asi 200 sýrskych kresťanov, ktorých pred časom na severovýchode Sýrie zajali ako rukojemníkov. Informovali o tom vo štvrtok dve ľudskoprávne organizácie.

V Británii sídliace Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že mužov zavraždili ešte minulý mesiac, ale správa o tom sa objavila až tento týždeň, keď bol zverejnený príslušný videozáznam. Sieť na ochranu ľudských práv kresťanov asýrskej cirkvi Východu (AHRN) spresnila, že traja zavraždení boli v skupine približne 180 sýrskych kresťanov zadržiavaných ozbrojencami IS.

Agentúra Reuters pripomenula, že islamisti týchto sýrskych kresťanov zadržali vo februári počas bojov s kurdskými milíciami, oddielmi ľudovej sebaobrany (YPG). Obe ľudskoprávne organizácie, SOHR i AHRN, sa zhodujú v tom, že muži boli zabití pred dvoma týždňami, počas moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

V oblastiach ovládaných v Iraku a Sýrii Islamským štátom sú kresťania i príslušníci iných náboženstiev a iných vetiev islamu vystavení krutému prenasledovaniu, mučeniu, znásilňovaniu i vraždám, ak sa Islamskému štátu nepodrobia a nekonvertujú. V obave o vlastný život opustili už tieto oblasti desaťtisíce ľudí.

IS útočí na príslušníkov menšinových náboženských komunít nielen v Iraku a Sýrii, ale aj v Líbyi, kde v polovici februára brutálne zavraždili skupinu egyptských koptov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát