Video: V Kalifornii dobodali hrdinu z francúzskeho vlaku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spencer Stone
Stone si vyslúžil uznanie za smelosť za to, že pomáhal odzbrojiť strelca vo vlaku. Pri útoku utrpel viaceré zranenia, napríklad mal roztrhaný palec na ruke. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 8. októbra (WebNoviny.sk) – Letca amerických vzdušných síl Spencera Stonea, ktorý pomohol v auguste spacifikovať útočníka vo francúzskom rýchlovlaku, vo štvrtok nadránom dobodali a vážne zranili pred barom v štáte Kalifornia. Polícia uviedla, že išlo o bitku súvisiacu s alkoholom a prípad nemá nič spoločné s terorizmom.

Úrady vylúčili terorizmus

Stonea (23) opakovane bodli do hornej časti tela, keď bol vonku s partiou priateľov. Odviezli ho do zdravotného strediska UC Davis Medical Center, informovali úrady. Polícia dodala, že dvaja útočníci ušli v aute. Zatiaľ nikoho nezatkla. „Sme pevne presvedčení, že nejde o udalosť súvisiacu s terorizmom a že to v žiadnom prípade nesúvisí s tým, čo sa stalo vo Francúzsku,“ napísala polícia vo vyhlásení. Incident podľa nej „súvisí s nočným životom“.

Stone sa nachádza v stabilizovanom stave, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na hovorcu vzdušných síl podplukovníka Christophera Karnsa. Hovorca uviedol, že zločin vyšetrujú miestne policajné a justičné orgány. Stone (23) a dvaja jeho priatelia z detstva zo Sacramenta, Alek Skarlatos a Anthony Sadler, počas augustovej dovolenky v Európe zabránili strelcovi vo vlaku smerujúcom do Paríža uskutočniť masaker. Odvážni muži si za to vyslúžili obdiv po celom svete a náhle sa z nich stali celebrity.

Strelec bol napojený na radikálnych islamistov a do vlaku nastúpil vyzbrojený puškou kalašnikov, pištoľou a nožom na kartóny. Zastaviť ho pomohli aj britský podnikateľ a francúzsko-americký občan. S trojicou amerických priateľov-hrdinov sa minulý mesiac stretol americký prezident Barack Obama a ocenil ich za pohotové myslenie a odvahu. Vyhlásil, že sú „to najlepšie, čo Amerika má“. Predtým ich ocenil tiež francúzsky prezident Francois Hollande, ktorý im odovzdal najvyššie ocenenie Francúzska.

Video: V Kalifornii dobodali hrdinu z francúzskeho vlaku

https://www.youtube.com/watch?v=Q828sjT_iqo

Stone si vyslúžil uznanie za smelosť

Muži sa objavili aj v nočných talk-show a v domovskom meste pre nich usporiadali slávnostný sprievod. Stone si vyslúžil uznanie za smelosť za to, že pomáhal odzbrojiť strelca vo vlaku. Pri útoku utrpel viaceré zranenia, napríklad mal roztrhaný palec na ruke. Liečbu podstúpil na vojenskej základni v Nemecku. Je pridelený na Travisovu základňu leteckých síl v Kalifornii.

Skarlatos bude účinkovať v programe Dancing with the Stars (na Slovensku známom pod názvom Let’s Dance) na americkej televíznej stanici ABC. Práve mal skúšku, keď strelec minulý týždeň zabil deväť ľudí v areáli vysokej školy neďaleko mesta Roseburg v americkom štáte Oregon, na ktorej študuje.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaFrançois Hollande