Juncker: Hoci to nie je sexy, musíme zlepšiť vzťahy s Ruskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Jean Claude Juncker
Šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker Foto: SITA/AP

PASSAU 8. októbra (WebNoviny.sk) – Európa musí zlepšiť svoj vzťah s Ruskom a o niečom takom by nemal rozhodovať Washington. Vyhlásil to vo štvrtok predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Európska únia sa vlani pripojila k Spojeným štátom a takisto uvalila sankcie na Rusko za to, že anektovalo ukrajinský Krymský polostrov. EÚ a USA ešte sprísnili sankcie, keď separatisti podporovaní Ruskom začali povstanie na východe Ukrajiny.

Vzťahy medzi Moskvou a Západom sa ďalej zhoršili, keď ruský prezident Vladimir Putin nariadil bombardovanie v Sýrii proti odporcom prezidenta Bašára Asada. Juncker vyhlásil, že napätie vo vzťahu s Ruskom treba zmierniť – aj napriek tomu, že to nie je veľmi populárne.

„Musíme sa snažiť o praktický vzťah s Ruskom. Nie je to sexy, ale v danom prípade to musí tak byť, nemôžeme takto ďalej pokračovať,“ vyhlásil Juncker na podujatí v juhonemeckom meste Passau. Jeho výroky citovala tlačová agentúra Reuters. Americký prezident Barack Obama minulý týždeň obvinil Putina, že z bezradnosti bráni rozpadávajúci sa autoritársky sýrsky režim a svojho spojenca Asada.

Juncker však naznačil, že Európa by mala zaujať odlišný postoj. „K Rusku treba pristupovať slušne. Nemôžeme si nechať náš vzťah s Ruskom diktovať od Washingtonu,“ dodal šéf EK.

Sankcie EÚ majú byť koncom tohto roka predĺžené a zatiaľ je únia jednotná v tom, že ich zachová – hoci niektoré členské štáty situáciou vážne trpia, aj preto, že Rusko zaviedlo protisankcie na dovoz západných potravinových produktov. Juncker tiež spomenul, že utečenecká kríza bude trvať niekoľko rokov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaJean-Claude JunckerVladimir Putin
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia