Merkelovej hrozia pre migrantov žalobami, Berlín je pokojný

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Merkelová požaduje, aby sa utečenci rozdelili férovejšie
Štáty Únie musia podľa Merkelovej dospieť k spravodlivému rozdeleniu bremena, pokiaľ ide o prijatie utečencov. Nemecko, 19. júla 2015. Foto: SITA/AP

BERLÍN 9. októbra (WebNoviny.sk) – Nemecká pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) chce podať žalobu na Angelu Merkelovú. Nemecká kancelárka je podľa AfD zodpovedná za pašovanie ľudí, pretože otvorila hranice krajiny pre migrantov, oznámila agentúra DPA.

Z Merkelovej urobili obchodníčku s ľuďmi

„Merkelová konala ako obchodníčka s ľuďmi,“ vyhlásil piatok líder AfD Alexander Gauland. Súčasne avizoval, že jeho strana sa chce v tejto súvislosti obrátiť na políciu a podať na Merkelovú trestné oznámenie.

Alternatíva pre Nemecko vznikla pred necelými troma rokmi ako platforma odporcov záchranných balíkov pre ekonomicky slabé krajiny eurozóny. Postupne sa však jej hlavné ťažisko presunulo na boj proti neobmedzenej imigrácii.

AfD nemá síce zastúpenie v nemeckom parlamente, ale jej poslanci zasadajú v zákonodarných zboroch niekoľkých spolkových krajín a tiež v europarlamente. Podľa prieskumov stranu v súčasnosti podporuje niečo vyše šesť percent voličov.

Hrozby Bavorov berú s nadhľadom

Minister v Úrade spolkovej kancelárky, nový koordinátor nemeckej spolkovej vlády pre problematiku utečencov Peter Altmaier v piatok reagoval s nadhľadom na hrozby bavorskej krajinskej vlády o podaní žaloby na šéfku nemeckej spolkovej vlády Angelu Merkelovú.

Podľa Altmaiera nemá spolková vláda v tejto súvislosti ani najmenší dôvod na starosti. „Sme presvedčení, že konáme na báze ústavy a že je to práve základný zákon krajiny, ktorý zaväzuje k pomoci ľuďom, nachádzajúcim sa v núdzi,“ citovala jeho slová tlačová agentúra DPA.

Práva spolkových krajín sú vraj porušované

Za prázdne hrozby, respektíve veľa kriku pre nič označil hlasy z Bavorska spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas.

Nemecká spolková krajina Bavorsko pohrozila, že dá ústrednú vládu v Berlíne a kancelárku Angelu Merkelovú na súd, ak nepodniknú okamžité kroky na obmedzenie obrovského prílevu uchádzačov o azyl do Nemecka.

Bavorský krajinský premiér Horst Seehofer vyhlásil, že prijímanie migrantov Merkelovou porušuje práva nemeckých spolkových krajín a dodal, že kvôli tomu podajú zrejme žalobu na ústavný súd spolkovej republiky, za čo zožal nemalú vlnu kritiky.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováHeiko MaasHorst Seehofer