Video: Ankarou otriasli krvavé útoky, zahynuli desiatky ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ankarou otriasli výbuchy, zahynuli desiatky ľudí
Dva bombové výbuchy v sobotu otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara a pripravili o život desiatky ľudí. K explóziám došlo niekoľko minút po sebe - prvý výbuch nastal približne o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ). Dopoludňajší útok bol očividne zameraný proti mierovému zhromaždeniu, ktorého účastníci chceli odsúdiť zvyšujúce sa násilie medzi kurdskými povstalcami a tureckou armádou. Ankara, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

ANKARA 10. októbra (WebNoviny.sk) – Dva výbuchy v sobotu otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život najmenej 86 ľudí a zranili ďalších 186 osôb. Turecká opozičná prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) hovorí o 97 obetiach. Podľa očitých svedkov spáchali útok dvaja samovražední atentátnici. Televízne zábery zachytávali niekoľkých ľudí ležiacich na uliciach a krv.

Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Vyhlásili to turecký premiér Ahmet Davutoglu a turecké ministerstvo vnútra, ktoré odsúdilo toto násilie a označilo ho za útok „zacielený proti demokracii a mieru v Turecku,“ napísala tlačová agentúra AP. Davutoglu vyhlásil v krajine trojdňový štátny smútok.

Obrazom: Teroristický útok v Ankare

Podľa informácií, ktoré má slovenské ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými či obeťami útoky boli Slováci. Agentúru SITA o tom informoval hovorca rezortu diplomacie Peter Stano.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil

K explóziám došlo o 10.04 h miestneho času (09.04 h SELČ) niekoľko sekúnd po sebe neďaleko železničnej stanice v Ankare, keď sa ľudia začali schádzať na mierové zhromaždenie, organizované odbormi zamestnancov tureckého verejného sektora a občianskymi združeniami. Demonštranti chceli vyzvať na ukončenie obnoveného násilia medzi kurdskými povstalcami a tureckou armádou, ktoré na juhovýchode Turecka vypuklo v júli, po stroskotaní dvojročného prímeria.

Strana kurdských pracujúcich v sobotu prostredníctvom kurdských agentúr informovala o jednostrannom pozastavení útokov na štátne zložky pred blížiacimi sa voľbami s jedinou podmienkou, ktorou je upustenie od útokov na kurdské hnutie, obyvateľstvo a povstalcov.

Aj keď PKK nehovorí o prímerí, z vyhlásenia vyplýva, že jeho bojovníci zostanú na svojich pozíciách a nepodniknú nič, čo by narušilo pokojný priebeh slobodných a korektných volieb. Zdá sa, že toto vyhlásenie bolo koncipované ešte pred útokmi v Ankare.

Západné krajiny vrátane Slovenska útok odsúdili

Na teroristický útok reagovali aj vysokí predstavitelia Európskej únie, ktorí vyzvali Turkov k zomknutiu. Podľa spoločného vyhlásenia šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej a podpredsedu Európskej komisie Johannesa Hahna by turecký ľud a všetky politické sily krajiny mali vystúpiť jednotne proti teroristom a všetkým, ktorí sa pokúšajú o destabilizáciu ich krajiny.

Signatári vyhlásenia súčasne prisľúbili Ankare podporu Bruselu. „Naše partnerstvo a vôľa spolupracovať s tureckými úradmi a tureckou spoločnosťou na všetkých úrovniach v boji proti násiliu a terorizmu sú silnejšie ako kedykoľvek predtým,“ konštatuje sa v dokumente.

Krvavý útok ostro odsúdilo slovenské ministerstvo zahraničných vecí a vyjadrilo hlbokú ľútosť nad vyhasnutými životmi a sústrasť rodinám obetí, ako aj občanom a vláde Tureckej republiky. Ministerstvo dúfa, že páchatelia budú rýchlo identifikovaní a postavení pred súd.

Ankarou otriasli výbuchy, zahynuli desiatky ľudí
Foto: SITA/AP

Spojené štáty odsúdili bombový útok s tým, že jeho zameranie na demonštráciu za mier zdôrazňuje nemorálnosť páchateľov tohto ohavného teroristického činu. „Vo svetle pokračujúceho násilia v Turecku a regióne je v tomto čase mimoriadne dôležité, aby sa všetci tureckí občania opätovne prihlásili k mieru a spoločne postavili proti terorizmu,“ citovala z vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí USA agentúra Reuters.

Hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Ned Price dodal, že USA budú stáť pri tureckej vláde a obyvateľoch krajiny v boji proti terorizmu – a že otrasné činy ako dnešné výbuchy v Ankare len zvýšia odhodlanie krajín v tomto úsilí, píše agentúra AP.

Sústrasť Turecku vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá útoky v Ankare označila za „mimoriadne zbabelé činy, ktoré boli zamerané priamo proti občianskym právam, demokracii a mieru.“ „Je to pokus o zastrašenie a pokus šíriť strach,“ uviedla Merkelová.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že „pre takýto príšerný útok na ľudí pochodujúcich za mier nemôže byť žiadne ospravedlnenie… Všetci spojenci NATO držia spolu v boji proti pohrome terorizmu.“

O tri týždne sú v Turecku parlamentné voľby

Po útoku v Turecku sa v sobotu zišli stovky ľudí v uliciach viacerých nemeckých miest na spontánnych demonštráciách. Podľa agentúry DPA sa konali okrem iného v Berlíne, Hamburgu, Frankfurte nad Mohanom, Stuttgarte, Mannheime, Freiburgu či Karlsruhe. Polícia hovorili o pokojnom priebehu prokurdsky zameraných protestov.

Približne tisíc ľudí, prevažne Kurdov, prišlo vyjadriť podporu postihnutým aj v Paríži, kde žije veľká a aktívna kurdská komunita. Francúzsky prezident Francois Hollande vyjadril medzitým sústrasť obyvateľom Turecka a odsúdil „útok, ktorý si vyžiadal životy desiatok protestujúcich v Ankare“.

O tri týždne sa v Turecku uskutočnia parlamentné voľby, v polovici novembra bude okolie mesta Antalya dejiskom summitu krajín G20.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet DavutogluAngela MerkelováFrançois HollandeJens Stoltenberg