Po útokoch v Ankare platia mimoriadne bezpečnostné opatrenia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ankarou otriasli výbuchy, zahynuli desiatky ľudí
Dva bombové výbuchy v sobotu otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara a pripravili o život desiatky ľudí. K explóziám došlo niekoľko minút po sebe - prvý výbuch nastal približne o 10.00 h miestneho času (09.00 h SELČ). Dopoludňajší útok bol očividne zameraný proti mierovému zhromaždeniu, ktorého účastníci chceli odsúdiť zvyšujúce sa násilie medzi kurdskými povstalcami a tureckou armádou. Ankara, 10. október 2015. Foto: SITA/AP

ANKARA 12. októbra (WebNoviny.sk) – Ankara prijala mimoriadne bezpečnostné opatrenia po poučení, ktoré si zobrala zo sobotňajších bombových útokov v meste, ktoré boli najhoršie svojho druhu v tureckých dejinách, oznámil v pondelok turecký minister vnútra Selami Altinok. Informovala o tom agentúra Reuters na základe spravodajstva televízie CNN Türk.

Podľa tureckej opozičnej, prokurdsky orientovanej Ľudovodemokratickej strany (HDP) zabili dva simultánne samovražedné útoky pred hlavnou železničnou stanicou v Ankare 128 ľudí. Úrad tureckej vlády uvádza 97 obetí na životoch. Medzi mŕtvymi je údajne jeden Palestínčan. Turecké orgány uviedli, že pri razii v meste Adana na juhu krajiny zadržali štyroch údajných militantov Islamského štátu.

Obrazom: Ankarou otriasli výbuchy, zahynuli desiatky ľudí

Podozrivý je Islamský štát

Nie je jasné, ako v pondelok zverejnené zatknutia súvisia s atentátom na sobotňajšie zhromaždenie prokurdských a odborárskych aktivistov za mier pri hlavnej železničnej stanici. K sobotným dvom súbežným útokom v Ankare sa nikto neprihlásil. Mimoriadne sa však podobajú júlovému samovražednému útoku z mesta Suruč pri sýrskej hranici, pripisovanému Islamskému štátu.

„Tento útok bol v štýle útoku zo Suruča a všetky známky ukazujú, že išlo o kópiu tohto útoku… náznaky poukazujú na IS,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný zdroj. Turecký denník Hürriyet napísal, že typ výbušniny použitý pri útoku je zhodný s náložami, ktoré explodovali v Suruči na zhromaždení kurdských a tureckých dobrovoľníkov pripravujúcich sa na výjazd do sýrskeho mesta Kobané, kde sa mali zapojiť do rekonštrukcie obliehaním zničeného mesta.

Prokurdská strana chce zrušiť mítingy

Prokurdská strana (HDP) oznámila, že z bezpečnostných dôvodov zvažuje zrušenie všetkých zhromaždení, ktoré mala naplánované v rámci kampane pred predčasnými parlamentnými voľbami vypísanými na 1. novembra. Podľa hovorcu HDP Ayhana Bilgena súvisia tieto úvahy so samovražedným atentátom. Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondelok vo vysielaní televízie NTV uviedol, že atentát v Ankare bol pokusom ovplyvniť parlamentné voľby a vrhnúť tieň na ich výsledok. Davutoglu tiež informoval, že vyšetrovatelia sú už blízko k identifikácii jedného z páchateľov útoku, a to na základe testov DNA.

Na zhromaždení, ktoré bolo terčom útoku, sa zišli mieroví aktivisti – tureckí i kurdskí -, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše sto obetí. Podľa vládnych zdrojov by za atentátom mohli byť aj kurdskí povstalci. Pozostalí po obetiach útoku z Ankary však zo zodpovednosti obviňujú prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana – z podnecovania násilia v snahe získať tým hlasy pre vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Pomôcť by mohli testy DNA

Vláde blízky denník Yeni Šafak uviedol, že vyšetrovatelia dali urobiť testy DNA potenciálnych páchateľov útokov v Ankare, aby ich porovnali s DNA získanou od členov rodín približne 20 Turkov považovaných úradmi za militantov Islamského štátu a schopných uskutočniť samovražedné atentáty. Turecká polícia v nedeľu počas razií v meste Adana na juhu Turecka zatkla ďalších štyroch podozrivých, čím počet osôb zadržaných po atentáte v Ankare stúpol na 40. Zatiaľ však nie je jasné, či táto vlna zatýkania súvisí s ankarskou kauzou.

K atentátom v tureckej metropole došlo niekoľko hodín pred tým, ako kurdskí povstalci oznámili plán vyhlásiť jednostranné prímerie, aby sa v Turecku znížilo napätie pred voľbami. Vláda však ich vyhlásenie odmietla a deklarovala, že musia nadobro zložiť zbrane a opustiť krajinu. Medzitým turecké vojenské lietadlá podnikli viacero cezhraničných náletov na pozície kurdských povstalcov v irackých regiónoch Zap a Metina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ahmet Davutoglu