Kurdské milície spolu s USA napadnú baštu Islamského štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kurdské milície YPG
Foto: SITA/AP

LONDÝN 13. októbra (WebNoviny.sk) – Kurdské milície a ich spojenci majú v pláne podniknúť útok na sýrske mesto Rakka, ktoré slúži extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) ako základňa pre jej bojové operácie na priľahlom území a je aj metropolou kalifátu vyhláseného islamistami. V rozhovore pre panarabský denník al-Haját sídliaci v Londýne to uviedol veliteľ kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG) Sipan Hamo.

Hamo dodal, že YPG je v kontakte s vojenskou koalíciou vedenou Spojenými štátmi a spoločne pracujú na príprave plánov na operáciu proti IS a stanovení optimálneho termínu jej začiatku. Útok by sa mal uskutočniť v priebehu niekoľkých týždňov.

Milície YPG sa pridali k povstaleckej aliancii zahŕňajúcej aj sýrskych Arabov, ktorým americké sily uplynulú nedeľu na severovýchode Sýrie zhodili malé zbrane a muníciu. Tento spôsob dodávok zbraní je súčasťou prehodnotenej stratégie na podporu umiernených sýrskych povstalcov, ktorú Spojené štáty oznámili minulý týždeň.

Prívrženci IS dobyli mesto Rakka na jar roku 2013 a okamžite začali presadzovať svoj radikálny výklad islamu a uplatňovať právny systém šaría. Všetky miestne ženy si musia na verejnosti zahaľovať hlavu aj tvár, dievčatá a chlapci sa učia v školách oddelene. Zakázané je fajčenie cigariet i vodných fajok. Na územiach okupovaných IS sú bežné popravy na verejnosti i brutálne správanie sa k menšinám.

Nemoslimovia dostali na výber: buď konvertovať, alebo platiť daň. Ak neprijali žiadnu z týchto možností, popravili ich. Z mladých a pekných dievčat sa často stávajú nevesty pre džihádistov. V Rakke – podobne ako aj na iných okupovaných územiach – ničia nemoslimské pamiatky. Kresťanské kostoly v Rakke prebudovali na islamské centrá alebo zbúrali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát