Chorvátsky premiér skritizoval V4 pre vojakov na hraniciach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maďarsko
Účelom dočasného plota je potlačiť ilegálnu vlnu migrácie na 175-kilometrovom úseku hraníc so Srbskom. Foto: Ilustračné, SITA/AP

ZÁHREB/BUDAPEŠŤ 14. októbra (WebNoviny.sk) – Chorvátsko požiada Európsku úniu o stanovisko k zábranám na hraniciach s Maďarskom, ako aj na prítomnosť vojakov krajín Vyšehradskej štvorky (V4). Vo vysielaní komerčnej televízie N1 to v utorok večer oznámil predseda chorvátskej vlády Zoran Milanovič.

Plot by destabilizoval Balkán

Premiér upozornil, že migranti sa chcú dostať do Nemecka alebo Rakúska, nie však do Maďarska, na Slovensko alebo do Česka, čo platí aj o Chorvátsku alebo Slovinsku.

Milanovič pripomenul názor nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o tom, že ostnatý drôt by destabilizoval Balkán a dodal, že takto rozmýšľajú skutočne veľkí štátnici, ktorí zodpovedne vedú Európu a ak je potrebné, preberú zodpovednosť na seba.

Hlúpejšiu vec premiér ešte nepočul

Chorvátsky premiér následne vyjadril prekvapenie nad vyslaním vojakov z krajín Vyšehradskej štvorky na chorvátsko-maďarské hranice, kde by mali posilniť ochranu na jej maďarskej strane. Pripomenul, že ČR, Maďarsko Poľsko a Slovensko sú takisto ako Chorvátsko členmi Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

„Hlúpejšiu vec som ešte nepočul,“ konštatoval Milanovič s tým, že na blížiacom sa summite EÚ si vyžiada jej stanovisko k tejto veci a osobne sa porozpráva aj s generálnym tajomníkom NATO. Nejde o to, že by sa Chorvátsko cítilo ohrozené, avšak podľa Milanoviča to je už „za hranicou zdravého rozumu“.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

V4 má vyslať lode do Grécka

Chorvátsky premiér ocenil postoj Nemecka a Rakúska, ktoré sú hlavnými cieľovými destináciami migrantov v našom regióne a dodal, že sa zachovali podobne nezištne, ako keď v čase vojny na Balkáne otvorili hranice utečencom z Chorvátska.

„Najviac kričia teraz tí, ktorí v tomto príbehu vôbec nie sú dôležití,“ vyhlásil Milanovič. Ak krajiny Vyšehradskej štvorky „chcú ochrániť Európu pred islamom, nech vyšlú lode do Grécka“.

Prezidentka je za vybudovanie plota

Chorvátska prezidenta Kolinda Grabarová-Kitarovičová, ktorej rozpory s premiérom sú v čase migračnej krízy viac ako zrejmé, pre stredajšie vydanie denníka Jutarnji list uviedla, že Chorvátsko by na svojich hraniciach malo vybudovať plot alebo iné prekážky, aby zvládlo súčasnú krízu.

„My sa o toľkých ľudí nevieme postarať,“ povedala a poznamenala, že by si v čase, keď prílev utečencov do jej krajiny pokračuje, neželala uzavretie hraníc so susednými krajinami.

Maďari chcú zelenú hranicu uzavrieť

V Maďarsku sa zvýšila teroristická hrozba a takisto aj bezpečnostné riziká vyplývajúce z prílevu nelegálnych migrantov. Vyhlásil to v stredu predseda výboru maďarského parlamentu pre obranu a bezpečnosť Lajos Kósa z vládnej strany Fidesz, ktorého citovala agentúra MTI.

Po neverejnej schôdzke výboru, ktorého členovia si vypočuli správu príslušných odborných organizácií o vývoji migrácie, Kósa novinárom povedal, že do Maďarska doposiaľ prišlo 373 000 ilegálnych migrantov.

„Ak nebude uzatvorená zelená hranica s Chorvátskom a posilnené stráženie zábran, tak by počet migrantov prechádzajúcich Maďarskom mohol stúpnuť nad 600 000,“ dodal politik vládnej strany. Z medzinárodných údajov podľa neho vyplýva, že by potenciálnych migrantov mohlo byť ešte 27 miliónov.

Veľa údajov migrantov je vraj nepravdivých

Z 373 000 migrantov podľa Kósu vstúpilo na maďarské územie 203 000 cez srbský hraničný úsek. Za narušenie hraničných zábran stíhajú maďarské orgány 700 ľudí.

Kósa podotkol, že z informácií Centra boja proti terorizmu (TEK) a ďalších partnerských orgánov jednoznačne vyplýva, že teroristické ohrozenie Maďarska vzrástlo.

„Vlani dokázal prisťahovalecký úrad v Maďarsku zaregistrovať 99,9 percent migrantov, v tomto roku z 373 000 migrantov zaregistrovali už iba 178 000. Zvyšní odmietli spolupracovať pri registrácii, prípadne časť z nich zaregistrovali chorvátske orgány. Pritom ale mnohé údaje migrantov, ktoré zaregistrovali v európskych krajinách, sa nezakladajú na pravde,“ povedal Kósa.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Kolinda Grabarová-Kitarovičová
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka