Fico: Na summite sa hovorilo aj o prerozdelení utečencov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Robert Fico zhodnotil summit ako veľmi užitočný. Foto: SITA/AP

BRUSEL 16. októbra (WebNoviny.sk) – Na štvrtkovom zasadnutí Európskej rady sa hovorilo aj o trvalom mechanizme prerozdeľovania migrantov. Na tlačovej konferencii po summite to potvrdil premiér Robert Fico. „Dostali sme informáciu, pred dvoma – tromi dňami, že bude pokus urobiť kroky, ktoré budú viesť k tomu, že v záveroch sa to objaví,“ vysvetlil premiér.

Podľa Fica sa niekoľko štátov pokúsilo do textu záverov ponúknuť návrh Európskej komisie na trvalé prerozdelenie. Premiér pripomenul, že Slovensko nesúhlasilo ani s prerozdelením 120-tisíc utečencov, čo ministri vnútra schválili 22. septembra. Principiálne teda nemôžeme súhlasiť ani s trvalým mechanizmom.

To, ktoré krajiny tému trvalého mechanizmu otvorili, premiér nechcel bližšie špecifikovať. „Ja som nikdy nevynášal klebety,“ odpovedal na otázku. Pripustil však, že išlo o krajiny, ktoré „potrebujú mať symbol, aby mohli doma vysvetľovať, že aj iní sa postarajú, hoci vedia, že tam utečenci nikdy neostanú,“ priblížil.

Malo by Slovensko prijať utečencov a pomôcť im?

S týmto návrhom mali problém krajiny Visegrádskej štvorky a malo s tým problém napríklad aj Španielsko.

Fico atmosféru počas rokovania o tejto téme, ktorá nebola na pláne summitu, označil za nervóznu. „Bolo to nepríjemné, podobne ako na júnovom rokovaní“ skonštatoval. Vtedy krajiny V4 na summite povinné kvóty zablokovali.

Hoci došlo k „rétorickej roztržke“ medzi V4 a krajinami postihnutými migračnou vlnou, Fico zhodnotil summit ako „veľmi užitočný“. „Už sa nerobila nejaká veľká ideológia,“ opísal atmosféru.

„Celkovo musím zhodnotiť, že to, čo predložil predseda Európskej rady Donald Tusk, bolo dobre spracované a vedenie nemôže za pokusy o presadzovanie zavedenia povinného mechanizmu,“ povedal.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Donald TuskRobert Fico