Maďarsko pre migrantov uzatvorilo hranice so Slovinskom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Utečenci
Maďarská vláda od tohto kroku očakáva rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 17. októbra (WebNoviny.sk) – Maďarsko v piatok o polnoci uzatvorilo zelenú hranicu s Chorvátskom, v snahe zamedziť tak obrovskému prílevu migrantov. Informovali o tom dnes svetové agentúry. O opatrení rozhodol v piatok maďarský kabinet pre národnú bezpečnosť, ktorého schôdzku zvolal predseda vlády Viktor Orbán.

Rozhodnutie tlmočil na tlačovej konferencii v Budapešti minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Povedal tiež, že maďarsko-chorvátske hraničné priechody budú fungovať aj naďalej, ale so sprísnenou kontrolou.

Chorváti migrantov presmerujú do Slovinska

Maďarská vláda od tohto kroku očakáva rovnaký výsledok ako od už uzatvoreného maďarsko-srbského hraničného úseku.

„O uzatvorení zelenej hranice sme informovali chorvátskeho veľvyslanca v Budapešti, ktorý vyjadril sklamanie,“ uviedol v piatok Szijjártó, podľa ktorého maďarská strana poskytla príslušnú informáciu aj šéfom diplomacií ďalších krajín regiónu.

Chorvátsko na vopred avizované opatrenie reagovalo vyhlásením, že migrantov, ktorí prechádzajú cez jeho územie – často najmä v snahe dostať sa tak ďalej do Nemecka či Rakúska – presmeruje po uzatvorení maďarských hraníc do Slovinska, doplnil spravodajský server BBC.

Slovinsko pozastavilo osobnú železničnú dopravu s Chorvátskom

Vláda v Záhrebe zároveň v piatok oznámila, že so Slovinskom sa dohodla na spolupráci pri usmerňovaní prúdu migrantov. Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojič však neskôr tieto slová označil za „čisto chorvátsky plán“.

Slovinsko, ktoré vyjadrilo obavu z očakávaného náporu migrantov, zatiaľ v odozve na opatrenia na chorvátsko-maďarských hraniciach pozastavilo osobnú železničnú dopravu s Chorvátskom a na spoločných hraniciach tiež posilnilo policajné hliadky.

Slovinská ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová však zároveň vyhlásila, že pokiaľ Rakúsko a Nemecko ponechajú svoje hranice otvorené, jej krajina bude utečencov prijímať aj naďalej.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Péter SzijjártóViktor Orbán