Európsky parlament zamietol možnosť zakázať GM potraviny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ilustračná fotografia Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 29. októbra (WebNoviny.sk) – Európsky parlament v stredu zamietol návrh nariadenia, ktoré by umožnilo členským štátom obmedziť alebo zakázať na svojom území predaj a využívanie Európskou úniou schválených geneticky modifikovaných potravín a krmív. Poslanci sa obávajú, že spomínaná právna úprava by bola neuskutočniteľná a viedla by k znovuzavedeniu hraničných kontrol medzi štátmi, ktoré odmietajú a štátmi, ktoré umožňujú využívanie produktov obsahujúcich geneticky modifikované organizmy (GMO).

„Som presvedčený, že tento návrh by mohol mať negatívne dopady na poľnohospodárstvo v EÚ, ktoré je výrazne závislé na dodávkach proteínov z geneticky modifikovaných zdrojov. Nepriamy negatívny účinok by sa tiež mohol prejaviť na dovoze. Napokon, existujú obavy, či je tento návrh vôbec realizovateľný v praxi, nakoľko v rámci EÚ nemáme hraničné kontroly,“ uviedol parlamentný spravodajca a predseda výboru EP pre bezpečnosť potravín Giovanni La Via.

Návrh spomínaného nariadenia predložila Európska komisia 22. apríla tohto roka. Inšpiráciou pre legislatívnu úpravu bola v apríli schválená smernica, ktorá umožňuje členským štátom rozhodnúť sa, či na svojom území povolia, alebo zakážu pestovanie EÚ certifikovaných geneticky modifikovaných plodín. Poslanci však argumentujú, že kým pestovanie GM plodín sa uskutočňuje na území členského štátu, obchodovanie s potravinami a krmivami je cezhraničnou záležitosťou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať