Súd oslobodil aktivistky, ktoré si v chráme odhalili poprsie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Aktivistky hnutia Femen
Aktivistky hnutia Femen vo februári 2013 rozozvučali v lodi slávnej parížskej katedrály niektoré z nových zvonov. Foto: archívne, SITA/AP

PARÍŽ 29. októbra (WebNoviny.sk) – Francúzsky odvolací súd dnes potvrdil oslobodzujúci rozsudok v prípade ôsmich aktivistiek hnutia Femen, ktoré si pred vyše dvoma rokmi v chráme Matky Božej (Notre Dame) v Paríži odhalili poprsie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Polonahé aktivistky z feministického hnutia vo februári 2013 rozozvučali v lodi slávnej parížskej katedrály niektoré z nových zvonov, ktoré tam boli vystavené pri príležitosti 850. výročia položenia základného kameňa chrámu. Chceli tak vyjadriť svoj hnev nad odmietaním rímskokatolíckej cirkvi uznávať manželstvá homosexuálov a zároveň „osláviť“ abdikáciu pápeža Benedikta XVI.

Stíhanie aktivistiek, z ktorých niektoré najskôr prefackali nahnevaní veriaci a následne z chrámu násilne vyviedli príslušníci bezpečnosti, bolo založené na obvineniach z údajného znesvätenia chrámu.

„V tomto prípade sú skutočnými obeťami aktivistky, ktoré boli napadnuté bezpečnostným pracovníkmi chrámu Matky božej,“ povedala dnes novinárom jedna z členiek hnutia Elvire Charlesová a dodala, že ženy takýmto spôsobom len uplatňovali svoje právo na slobodu prejavu.

Parížsky súd v súvislosti s týmto incidentom zároveň potvrdil pokuty, ktoré už pred časom udelil dvom členom chrámovej bezpečnostnej služby a jedného ďalšieho od nich oslobodil. Deväť žien, ktoré sa na zmienenom proteste zúčastnili, pôvodne oslobodil francúzsky súd už v septembri 2014. Reuters doplnil, že jedna zo žien odvtedy zomrela.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Femen