Vláda stiahne ľahké zbrane, ak separatisti dodržia prímerie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Na Ukrajine zadržali ruského dôstojníka, prevážal zbrane
Jeden zo zadržaných mužov sa údajne priznal, že je ruským dôstojníkom v hodnosti majora. Foto: ilustračné, SITA/AP

KYJEV 4. novembra (WebNoviny.sk) – Ukrajinská vláda zastaví sťahovanie ľahkých zbraní z prednej línie konfliktu s proruskými separatistami na východe krajiny, ak títo povstalci budú pokračovať v porušovaní prímeria. Uviedol to dnes tajomník ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Oleksandr Turčynov, ktorého citovala agentúra Reuters.

„V prípade ďalších provokatívnych akcií sa (ukrajinské) zbrane okamžite vrátia na miesto svojho predchádzajúceho rozmiestnenia,“ varoval Turčynov, podľa ktorého došlo len počas posledných 24 hodín k deviatim porušeniam prímeria zo strany povstalcov. Prímerie sa všeobecne dodržiava od septembra, obe strany sa však vzájomne obviňujú z jeho porušovania.

Vláda v Kyjeve sa s povstalcami dohodla na predĺžení sťahovania zbraní v októbri. Jeden zo separatistických vodcov, Alexander Zacharčenko, však následne obvinil ukrajinské sily z porušovania dohody a vyhlásil, že prímerie existuje iba na papieri. „Provokácie ukrajinských síl sú takmer na každodennom poriadku,“ uviedol pre agentúru DAN.

Boje medzi ukrajinskou armádou a separatistami v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) a samozvanej Luhanskej ľudovej republike (ĽLR) si od svojho začiatku v apríli minulého roka vyžiadali už vyše 8000 mŕtvych.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať