Strana disidentky Su Ťij vyhrala voľby v Mjanmarsku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Su Ťij
Foto: SITA/AP

Rangún 9. novembra (WebNoviny.sk) – Opozičná Národná liga za demokraciu (NLD) pod vedením bývalej disidentky a držiteľky Nobelovej ceny mieru Do Aun Schan Su Ťij získala v nedeľňajších parlamentných voľbách v Mjanmarsku približne 70 percent hlasov. Podľa hovorcu strany mala NLD najväčšiu podporu v strednej časti Mjanmarska, kde ju v tamojších 14 štátoch volilo 50-80 percent voličov. V tzv. etnických štátoch za NLD hlasovalo 50-70 percent voličov. Hovorca však dodal, že tieto údaje musí ešte potvrdiť ústredná volebná komisia. Vyhlásil ale, že NLD si je svojimi výsledkami istá.

Agentúra Reuters uviedla, že ak sa tieto výsledky potvrdia, bude to znamenať, že NLD je víťazom volieb v celoštátnom meradle. Doteraz vládnuca Strana zväzovej súdržnosti a rozvoja (USDP) dnes medzičasom priznala prehru v parlamentných voľbách. Jej predseda Tchei U pre agentúru Reuters uviedol, že strana akceptuje výsledky prvých slobodných volieb v Mjanmarsku po 25 rokoch. Dodal, že strana musí analyzovať príčinu svojho volebného neúspechu. Tchei U pre Reuters uviedol, že je prekvapený, že USDP utrpela porážku aj vo svojich tradičných baštách. „Nečakal som to, lebo pre ľudí z tohto regiónu sme toho toľko urobili…,“ uviedol. „Čo sa dá robiť, národ rozhodol takto,“ vyhlásil.

Na rozdiel od volieb, ktoré sa v Mjanmarsku konali v uplynulých desaťročiach, mohli tentoraz hlasovanie sledovať pozorovatelia až z 28 krajín. Dovedna bolo v teréne takmer 11.000 zahraničných a domácich pozorovateľov. Volebných miestností bolo približne 40.000. Nedeľňajšie parlamentné voľby v Mjanmarsku boli prvými, odkedy sa tamojší vojenský režim vzdal moci a umožnil začať proces prechodu krajiny k demokracii. Celkovo kandidovalo viac ako 90 strán, opozícia je však znevýhodnená, keďže 25 percent kresiel v novom parlamente bude vyhradených zástupcom armády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Aun San Su ŤijSu Ťij